FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rovinj - Vidović i Stazić o povratu duga umirovljenicima

ROVINJ, , 12. siječnja 2006. (Hina) - Saborski zastupnici SDP-a DavorkoVidović i Nenad Stazić u Rovinju su danas održali konferenciju zanovinare na temu "Umirovljenici 0,00 kuna", ocijenivši da je povratduga umirovljenicima učinjen na protuustavan i nezakonit način, teprotivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnimslobodama.
ROVINJ, , 12. siječnja 2006. (Hina) - Saborski zastupnici SDP-a Davorko Vidović i Nenad Stazić u Rovinju su danas održali konferenciju za novinare na temu "Umirovljenici 0,00 kuna", ocijenivši da je povrat duga umirovljenicima učinjen na protuustavan i nezakonit način, te protivno Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.

U prilog tomu kazali su da su umirovljenici dobili obavijest o povratu duga od HPB-Investa, drušva za upravljanje Umirovljeničkim fondom, koji, kažu, nije tijelo s javnim ovlastima, pa takva obavijest nije nikakav pravni akt. Time, kako se čulo, umirovljenici nemaju pravo podnošenja žalbe kao pravnog lijeka, niti vođenja bilo kakvog drugog spora.

Zato je SDP pokrenuo inicijativu da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, kao tijelo s javnim ovlastima, svakom umirovljeniku koji to zatraži izda rješenje o izračunu obeštećenja u kojemu bi jasno pisalo koliki je bio umirovljenički dug, koliko je dosad isplaćeno, te koliki se iznos još treba isplatiti.

Nenad Stazić tako je naveo da tek na rješenje umirovljenici imaju pravo priziva, dakle podnošenja žalbe ili nekoga drugoga pravnog lijeka ako to žele.

Davorko Vidović smatra da je socijalno pitanje jedno od najtežih s kojima su suočeni hrvatski građani. Po njegovoj ocjeni, imamo jedan od najskupljih socijalnih sustava koji je, uz to, i vrlo neučinkovit. Vidović smatra da je povrat duga umirovljenicima po obrascu - polovica odmah, a cijeli dug za osam godina, sramotan.

Tijekom poslijepodneva u Rovinju je osnovan SDP-ov forum seniora za Istru. To je, rečeno je, prva od akcija kojima se želi pomoći umirovljenicima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙