FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDP zahtijeva da se ponove izbori i u Karlovcu i Vojniću

KARLOVAC, 2. veljače 2006. (Hina) - Karlovačka Gradska organizacijaSDP-a danas je, nakon jučerašnjega pismenog zahtjeva da Vlada raspišeponovne izbore i za grad Karlovac, na tiskovnoj konferenciji gradskogi županijskog ogranka stranke, taj zahtjev obrazložila i proširila navojnićku općinu.
KARLOVAC, 2. veljače 2006. (Hina) - Karlovačka Gradska organizacija SDP-a danas je, nakon jučerašnjega pismenog zahtjeva da Vlada raspiše ponovne izbore i za grad Karlovac, na tiskovnoj konferenciji gradskog i županijskog ogranka stranke, taj zahtjev obrazložila i proširila na vojnićku općinu.

Predsjednik GO SDP-a Dario Janković podsjetio je da je 14. lipnja koalicija SDP-HSS-LS s HNS-om, HSU-om i nezavisnom Jasnom Plevnik imala potrebnih 14 od ukupno 27 vijećničkih mjesta, ali su "umjesto utemeljenja vlasti" uslijedili, kako je rekao, očiti pritisci HDZ-a na te vijećnike, što je rezultiralo "trgovačkim ugovorom između HDZ-a i nekih vijećnika".

Ponovljeni izbori sada su najavljeni samo ondje gdje se manipuliralo bianco ostavkama, a što je s gradovima i općinama gdje su "u trgovini sudjelovali ministri potpisujući protuzakonite ugovore o financijskim uslugama odabranima", upitao je Janković. Zahtijevajući da se i u Karlovcu raspišu ponovljeni izbori jer se poslijeizbornim dogovorom nije poštivala volja birača, već se njome manipuliralo i trgovalo, Janković je ustvrdio da se novim izborima ne bi "izgubio silan novac", već bi građani dobili vlast "koja bi radila za sve građane, a ne privilegirane pojedince", rekao je Janković.

Ustvrdio je da se "gradska vlast nastala na poslijeizbornim prijevarama i političkoj trgovini već sedam mjeseci nije odmaknula od kadrovskih križaljka i uhljebljenja podobnih".

Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) upravi i samoupravi teško je prekršen ne samo bianco ostavkama nego i obnašanjem vlasti u vojnićkoj općini, ali Vijeće nije raspušteno, niti je Središnji ured državne uprave oporbenim vijećnicima okupljenim oko SDP-a odgovorio na zahtjev o pravnom tumačenju stanja, rekao je Branko Eremić, predsjednik vojnićke Gradske organizacije SDP-a.

U Vojniću se vijećnik s liste LS-a svojim presudnim glasom priklonio koaliciji HDZ-SDSS, a kad je počeo obnašati nespojivu dužnost, nije LS-u vratio mandat, jer bi ta koalicija izgubila vlast. "Bivši pomoćnik ministra pravosuđa Teodor Antić rekao je nakon uvida u dokumentaciju da je trebalo raspustiti to predstavničko tijelo", rekao je Eremić.

Otvoreno pismo premijeru Ivi Sanaderu sa zahtjevom o raspuštanju karlovačkog Gradskog vijeća i raspisivanju novih izbora poslala su jučer i dvojica vijećnika HSS-a, po jedan iz LS-a i HNS-a, te nezavisna Jasna Plevnik. Županijska organizacija HNS-a izvijestila je danas medije o jučerašnjem zahtjevu svog Predsjedništva Vladi da ponovi izbore u Karlovcu i lasinjskoj općini "zbog nezakonitosti nakon izbora".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙