FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pančić: Čobanković bi morao odstupiti zbog lovišta na Dunavu

ZAGREB,30. siječnja 2006.(Hina) - SDP-ov zastupnik Ivica Pančić izjavioje danas da bi ministar poljoprivrede Petar Čobanković trebaopodnijeti ostavku jer je njegovo ministarstvo, kako je rekao,utvrđivanjem granica lovišta na Dunavu, u koje je ušlo 900 hektarasrpskog zemljišta, donijelo protuustavnu i za Hrvatsku štetnu odlukukojom Srbiji daje za pravo da prilikom utvrđivanja granice zahtijevadevet tisuća hektara hrvatskog teritorija.
ZAGREB,30. siječnja 2006.(Hina) - SDP-ov zastupnik Ivica Pančić izjavio je danas da bi ministar poljoprivrede Petar Čobanković trebao podnijeti ostavku jer je njegovo ministarstvo, kako je rekao, utvrđivanjem granica lovišta na Dunavu, u koje je ušlo 900 hektara srpskog zemljišta, donijelo protuustavnu i za Hrvatsku štetnu odluku kojom Srbiji daje za pravo da prilikom utvrđivanja granice zahtijeva devet tisuća hektara hrvatskog teritorija.

Pančić je na konferenciji za novinare u Saboru kazao da je Ministarstvo poljoprivrede u listopadu prošle godine utvrdilo granice lovišta "Podunavlje Podravlje", u koje, po toj odluci, ulazi i 900 hektara srpskog zemljišta na desnoj strani Dunava.

Upozorio je da ta "glupa greška Ministarstva" daje Srbiji za pravo da ustrajava u stavu da razgraničenje između država ide sredinom plovnog puta Dunava, čime bi Hrvatska, kaže, Srbiji prepustila oko devet tisuća hektara svoga teritorija, odnosno 'džepove' na lijevoj strani Dunava.

"Ako ministar Čobanković u tome ne vidi ništa sporno, onda to u najmanju ruku znači da ne zavrjeđuje biti član Vlade. Za Hrvatsku je najbolje da, prije nego nastupe posljedice, ministar podnese ostavku i da se posla primi netko tko razumije problematiku razgraničenja sa Srbijom na Dunavu", rekao je Pančić.

"Napravljena je glupost jer uzimamo neznatnih 900 hektara, a dajemo mogućnost da kada državne komisije za granice jednom sjednu za pregovarački stol to bude jedan od argumenata za zahtjeve Beograda. Srbi šute jer im je pozicija da mi uzmemo ono na desnoj strani Dunava kako bi oni uzeli ono na lijevoj, a to je devet tisuća hektara", naglasio je.

O "štetnoj i protuustavnoj odluci" i posljedicama koje može uzrokovati Pančić traži očitovanje premijera Ive Sanadera.

SDP-ovac je najavio da će se sa svojim odvjetnicima konzultirati hoće li tužiti djelatnike Ministarstva koji su ga, tvrdi, nakon što je na taj problem upozorio na saborskom 'aktualnom prijepodnevu' prozivali da insinuira i radi po instrukcijama Beograda.

Pančić je ocijenio da je sporna odluka pokazala da Državna komisija za granice ništa ne radi već dvije godine, da se nije ni ustrojila, iako je razgraničenje na Dunavu, kaže, složenije pitanje od granica sa Slovenijom te na Prevlaci.

Iza svega, uvjeren je, stoje interesi lovačkog lobija u Osječko-baranjskoj županiji koji, kaže, i po cijenu promjene granica na štetu Hrvatske, želi na Dunavu napraviti ekskluzivno loviše kojim bi gospodario.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙