FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Okrugli stol SDP-a o vanjskom vrjednovanju obrazovanja

ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Vanjsko vrjednovanje obrazovanja sposebnim osvrtom na uvođenje državne mature u hrvatski školski sustavteme su o kojima se danas raspravljalo na okruglome stolu uorganizaciji Savjeta za obrazovanje, znanost, kulturu, medije i sportSocijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) održanom u središtu testranke.
ZAGREB, 19. siječnja 2006. (Hina) - Vanjsko vrjednovanje obrazovanja s posebnim osvrtom na uvođenje državne mature u hrvatski školski sustav teme su o kojima se danas raspravljalo na okruglome stolu u organizaciji Savjeta za obrazovanje, znanost, kulturu, medije i sport Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) održanom u središtu te stranke.

Temelj za raspravu bila su uvodna izlaganja koja su održali voditelj projekta Uvođenja državne mature u hrvatski školski sustva Petar Bezinović, predsjednica Vijeća Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) za uvođenje državne mature u hrvatski školski sustav i ravnateljica XV. zagrebačke gimnazije (MIOC) Veronika Javor te Gvozden Flego, predsjednik SDP-ova Savjeta za obrazovanje, znanost, kulturu, medije i sport. Među ostalima, u radu okrugloga stola sudjelovao je i državni tajnik za srednje obrazovanje Želimir Janjić.

I dok je u središtu pozornosti bilo srednje školstvo, Gvozden Flego osvrnuo se i na provođenje Bolonjskoga procesa u hrvatskome visokoškolskom sustavu istaknuvši kako treba žurno pripremiti novu "rundu" evaluacije visokoga školstva kako bismo izbjegli opasnost da neke naše kvalifikacije ne dobiju međunarodno priznanje.

Bezinović je kratko podsjetio na to da je osnovna funkcija državne mature podizanje razine obrazovanja, a ne upisi na fakultete. Govorio je i o tijeku provedbe projekta državne mature koji je "krenuo" u ožujku 2003. , a prvi put će ju 2009. polagati učenici gimnazija, a godinu dana kasnije i učenici umjetničkih te stručnih škola.

Kao svojevrstno testiranje stanja u srednjem školstvu, rekao je Bezinović, u svibnju ove godine prvi put će se održati nacionalni ispiti i to iz hrvatskoga i engleskoga jezika te matematike. Bez obzira na to što Bezinović misli da naziv za ispite možda i nije sretno odabran, njihovo provođenje smatra potrebnim i korisnim za projekt državne mature.

Profesorica Javor je izvijestila da će se nacionalni ispit iz hrvatskoga jezika održati 3. svibnja u osam sati, a u isto vrijeme 4. svibnja iz matematike te 5. svibnja iz engleskoga jezika.

Što se pak tiče uspjeha na tim ispitima, Javor je objasnila da će se učenicima honorirati ako nacionalni ispit napišu bolje od one ocjene koju imaju, ali ne će dobiti manju ocjenu ako ispit napišu loše.

Državni tajnik Janjić je rekao kako su za početak odabrana spomenuta tri ispita, ali da će se nacionalni ispiti pisati i iz svih drugih predmeta.

Iako je Zakon o Nacionalnome centru za vanjsko vrjednovanje donesen još u listopadu 2004. do danas nije imenovan njegov ravnatelj već tu dužnost obnaša privremeni ravnatelj Petar Bezinović.

Na upit sudionika je li na jučerašnjoj sjednici Upravnoga vijeća Nacionalnoga centra konačno izabran ravnatelj, predsjednica Upravnoga vijeća Dijana Vican odgovorila je niječno rekavši da je jedini kandidat za to mjesto povukao kandidaturu te da sada kreće novi javni natječaj.

Zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović smisao takvih okruglih stolova u organizaciji političkih stranaka objašnjava time kako bi one bile što bolje informirane o pitanjima o kojima odlučuju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙