FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 12.30 sati
ZAGREB, 6. veljače 2006. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30 sati

VENECIJA - Predstavnici lokalnih vlasti iz šest jadranskih država - Hrvatske, Italije, Slovenije, BiH, Srbije i Crne Gore, te Albanije okupili su se danas u Veneziji gdje je jutros počela međunarodna konferencija na kojoj će biti potpisana deklaracija o osnivanju Jadranske euroregije. Na otvaranju skupa predsjednik kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Giovanni Di Stasi ustvrdio je kako je demokratizacija i decentralizacija nužnost razvoja dok je međukulturalna i međuvjerska suradnja iznimno bitna za stabilnost regije. Glavni tajnik Vijeća Europe Terry Davis kazao je kako se bez lokalne i regionalne demokracije ne može postići pristup europskim procesima. Jadranska euroregija imat će ukupno 22 milijuna stanovnika.

BRUXELLES - Stručnjaci Europske komisije predstavit će u ponedjeljak hrvatskim i turskim pregovaračima europsku pravnu stečevinu u poglavlju pravo intelektualnog vlasništva u sklopu postupka screeninga, dubinske analize usklađenosti zakonodavstva s europskim. Prema posljednjim analizama Europske komisije, Hrvatska je nakon reformi 2003. godine uvelike uskladila svoje zakonodavstvo s acquis communautaireom (europskom pravnom stečevinom) u području autorskog prava i srodnih prava te prava industrijskog vlasništva. Hrvatska će se u predstojećem razdoblju trebati usredotočiti na jačanje kapaciteta za provedbu tih zakona kada je riječ o borbi protiv piratstva i krivotvorenja.

KABUL - Tri osobe su ranjene u ponedjeljak u Afganistanu u novim prosvjedima protiv objavljivanja karikatura proroka Muhameda u Europi, rekli su lokalni dužnosnici. Policija je pucala u zrak kako bi rastjerala prosvjednike koji su bacali kamenje u pokrajini Laghman, istočno od Kabula gdje se skupilo tisuću osoba, rekao je pokrajinski dužnosnik. Vjerski dužnosnici su vodili prosvjed u Mihtarlamu, glavnom gradu pokrajine. Na drugim prosvjedima u ponedjeljak okupilo se više stotina osoba u Kandaharu, Mazar-i-Sharifu i pokrajini Kapisa.

BEJRUT - Libanonci su se u ponedjeljak ispričali Danskoj nakon što je nekoliko tisuća ljutitih muslimanskih prosvjednika u nedjelju podmetnulo vatru u zgradi danske diplomatske misije u Bejrutu. Libanonski ministar informiranja Ghazi Aridi u ponedjeljak je, nakon sinoćnjeg hitnog sastanka članova kabineta, izjavio kako je libanonska vlada jednoglasno "odbacila i osudila nasilje koje je samo naškodilo reputaciji Libanona i cviliziranom imidžu te zemlje". Također, je istaknuo kako se članovi kabineta javno ispričavaju Danskoj. Dužnosnici su izvijestili kako je u jučerašnjem nasilju poginula najmanje jedna osoba, a oko 200 prosvjednika je uhićeno.

KAIRO - Nakon nesreće egipatskog trajekta Al Salam 98, 426 osoba je spašeno, pronađena su tijela 195 putnika, a za 695 se još traga, izjavio je u ponedjeljak Mohamed Helmi, dužnosnik Salam Maritime - kompanije u čijem je vlasništvu bio stradali trajekt. On je rekao "da je prema bilanci u ponedjeljak ujutro, tri dana nakon brodoloma, spašeno 426 osoba, od kojih je 37 pronađeno u nedjelju navečer".

ZAGREB/SAFAGA - Nekoliko stotina članova rodbine osoba nastradalih u prošlotjednom potonuću egipatskog trajekta Al-Salama 98 u ponedjeljak su raznim predmetima gađali ured ured pomorske tvrtke Salam Maritime u čijim je vlasništvu bio potonuli brod, te su ondje uspjeli podmetnuti i požar, izvijestili su očevici u gradu Safagi, prenosi France presse. Policija je upotrijebila suzavac da bi rastjerala prosvjednike. Roditelji i rodbina pred zgradom tvrtke okupili su se ispred zgrade već u petak kada je As Salam potonuo s gotovo 1.400 putnika.

COPENHAGEN - Dansko ministarstvo vanjskih poslova proširilo je upozorenje o opasnosti putovanja u neke muslimanske zemlje sa dosadašnje dvije na 16 država, nakon što su u zgradama veleposlanstava te zemlje u Damasku i Bejrutu u posljednjih nekoliko dana podmetnuti požari, poslije objave karikatura proroka Muhameda koje su duboko uvrijedile muslimanske vjernike, izvijestile su u ponedjeljak agencije. Ministarstvo vanjskih poslova u Kopenhagenu također je upozorilo da se ne može isključiti ni mogućnosti širenja krize na druge zemlje.

ZAGREB - Estonski predsjednik Arnold Rueuetel boravit će u uzvratnom službenom posjetu Hrvatskoj od 7. do 10. veljače na poziv hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Tijekom boravka u Zagrebu, Rueuetel će se u srijedu sastati sa svojim domaćinom predsjednikom Mesićem, te s predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom i premijerom Ivom Sanaderom. U Hrvatskoj gospodarskoj komori održat će se susret hrvatskih i estonskih poduzetnika, a Rueuetel će također razgovarati s predsjednicom zagrebačke Gradske skupštine Tatjanom Holjevac. U četvrtak će estonsko izaslanstvo posjetiti Dubrovnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙