FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završena sigurnosna konferencija u Muenchenu

BERLIN, 5. veljače 2006. (Hina) - Europa i Sjedinjene Američke Državeće glede iranske nuklearne krize nastupati jedinstveno, a Njemačka ćepojačano raditi na produbljavanju suradnje na sigurnosnom planu kakosa Sjedinjenim Državama tako i s Ruskom Federacijom, poručeno je sa42. Sigurnosne konferencije koja je u nedjelju okončana u Muenchenu.
BERLIN, 5. veljače 2006. (Hina) - Europa i Sjedinjene Američke Države će glede iranske nuklearne krize nastupati jedinstveno, a Njemačka će pojačano raditi na produbljavanju suradnje na sigurnosnom planu kako sa Sjedinjenim Državama tako i s Ruskom Federacijom, poručeno je sa 42. Sigurnosne konferencije koja je u nedjelju okončana u Muenchenu.

"Europska unija, Rusija i SAD trebaju jedni druge, a njih treba cijeli svijet", izjavio je posljednjeg dana konferencije njemački ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier. On je pritom istaknuo da je Rusija "neizbježan partner" u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Ruski ministar obrane Sergej Ivanov je istaknuo da je Rusija "pouzdani partner" ali da Zapad mora prestati s dvoličnostima kada je u pitanju ruski angažman u Čečaniji.

"Kada se na koalicijske trupe u Iraku izvrši napad onda je to terorizam, a kada čečenski teroristi udare u Rusiji onda je to iskaz težnje čečenskog naroda za slobodom", naglasio je Ivanov.

Američki senator John Mc Cain je prije toga, obraćajući se sudionicima kongresa, kritizirao rusku politiku u Čečeniji te pozvao Zapad na bojkot summita G8 koji bi se ovog ljeta trebao održati u Sankt Peterburgu.

Jedna od važnijih tema konferenicje bila je i kriza u svezi s iranskim atomskim programom. Njemačka kancelarka Angela Merkel oštro je u svom pozdravnom govoru osudila smjer Teherana.

"Teheran je, to nažalost moram reći, bahato prešao crvenu liniju, i mi moramo pod svaku cijenu spriječiti razvijenje iranskog nuklearnog programa", istakla je njemačka kancelarka Angela Merkel prvog dana konferencije.

U radu Sigurnosne konferencije sudjelovali su i hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar Kitarović te hrvatski ministar obrane Berislav Rončević koji su sudjelovanje na konferenciji ocijenili uspješnim.

U svom obraćanju ministrica Grabar-Kitarović kazala je kako na temelju dosadašnjih postignuća u procesu pristupanja Europskoj uniji, s obzirom na otvaranje pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Europskoj uniji, te ostvarenja u provedbi Akcijskog plana za članstvo (MAP) Republika Hrvatska očekuje i poziv u NATO.

Rončević se u nedjelju na rubu kongresa susreo i sa svojim albanskim i makedonskim kolegama, Fatmirom Mediuom i Jovanom Manasievskim, a tom je prilikom dogovoreno razmatranje mogućnosti zajedničkog nastupa triju zemalja, koje su članice Američko jadranske sigurnosne povelje, u približavanju strukturama NATO saveza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙