FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela Muenchenska konferencija

MUENCHENPočela Muenchenska konferencijaMUENCHEN, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Četrdeset druga konferencijao sigurnosti otvorena je u Muenchenu u petak navečer u ozračjuzabrinutosti međunarodne zajednice u pogledu iranskih nuklearnihnamjera, energetske sigurnosti i buduće uloge NATO-a u međunarodnimmirovnim misijama.
MUENCHEN, 3. veljače 2006. (Hina/AFP) - Četrdeset druga konferencija o sigurnosti otvorena je u Muenchenu u petak navečer u ozračju zabrinutosti međunarodne zajednice u pogledu iranskih nuklearnih namjera, energetske sigurnosti i buduće uloge NATO-a u međunarodnim mirovnim misijama.

Na trodnevnom skupu sudjelovat će njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, zatim američki i ruski ministri obrane Donald Rumsfeld i Sergej Ivanov, te niz europskih i svjetskih političara.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld sastao se sa svojim njemačkim kolegom Franz Hosef Jungom i gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem.

"Za mir i sigurnost u svijetu potreban je sporazum s Iranom", naglasio je Jung nakon susreta s Rumsfeldom koji je potvrdio podršku Sjedinjenih Država europskom naporima.

Jung je inzistirao na potrebi podrške Kine i Rusije u postizanju sporazuma i naglasio je zabrinutost Berlina stavom Teherana.

Među brojnim gostima posljednjih dana na tu godišnju konferenciju prijavilo se iransko izaslanstvo na čelu kojeg bio trebao doći jedan od pregovarača za nuklearni predmet Javda Vaidi i zamjenik ministra vanjskih poslova za pravna i međunarodna pitanja Abas Aragši.

Očekuje se da će skupom dominirati i pitanje spornog iranskog nuklearnog programa o kojem u petak raspravlja Vijeće guvernera IAEA u Beču kako bi donijelo odluku da li će Iran prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a ili ne. Iran tvrdi da želi nastaviti s obogaćivanjem urana i svojim nuklearnim razvojem samo u civilne svrhe energetike, a zapadne sile se pribojavaju da radi na nuklearnom naoružanju.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodit će hrvatsko izaslanstvo na 42. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙