FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Grabar Kitarović i ministar Rončević na Muenchenskoj konferenciji

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova ieuropskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obraneBerislav Rončević predvodit će hrvatsko izaslanstvo na 42. Münchenskojkonferenciji o sigurnosnoj politici, u subotu i nedjelju, priopćeno jeu petak iz MVPEI-a.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodit će hrvatsko izaslanstvo na 42. Münchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici, u subotu i nedjelju, priopćeno je u petak iz MVPEI-a.

Glavne teme Münchenske konferencije prozvane i "Davosom sigurnosti" bit će partnerstvo između Europe i Sjedinjenih Američkih Država, uloga Europe u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), buduća uloga NATO-a u međunarodnim mirovnim misijama te borba protiv međunarodnog terorizma.

Na trodnevnom skupu koji počinje u petak poslijepodne sudjelovat će njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, zatim američki i ruski ministri obrane Donald Rumsfeld i Sergej Ivanov, te niz europskih i svjetskih političara.

Uvodni govor će, kako je najavljeno, održati gruzijski predsjednik Mihail Sakašvili koji će se fokusirati na energetski sektor i njegovo osiguranje, nakon još uvijek nerazjašnjenih eksplozija i požara koje su prošlog mjeseca privremeno prekinuli opskrbu njegove zemlje ruskim plinom i nftom.

Očekuje se da će skupom dominirati i pitanje spornog iranskog nuklearnog programa o kojem u petak raspravlja Vijeće guvernera IAEA u Beču kako bi donijelo odluku da li će Iran prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a ili ne. Iran tvrdi da želi nastaviti s obogaćivanjem urana i svojim nuklearnim razvojem samo u civilne svrhe energetike, a zapadne sile se pribojavaju da radi na nuklearnom naoružanju.

Na konferenciji će sudjelovati i dva iranska predstavnika: zamjenik ministra vanjskih poslova zadužen za pravne i međunarodne poslove Abbas Araghchi te otpravnik poslova iranskog veleposlanstva u Njemačkoj Ebadollah Molaei.

Tijekom skupa će se, kako se očekuje, raspravljati i o eskalaciji krize izbile zbog karikatura muslimanskog proroka Muhameda u danskim novinama, što je izazvalo najoštrije reakcije u islamskom svijetu.

Konferencija se održava uz iznimno jake mjere sigurnosti u središtu Muenchena koje osigurava dodatnih 4 tisuće pripadnika specijalnih policijskih jedinica.

Nakon Muenchenske konferencije ministrica Grabar-Kitarović boravit će u ponedjeljak u Berlinu, u službenom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj.

Kako je najavljeno, ministrica će se tijekom boravka u Berlinu sastati sa svojim njemačkim kolegom Frank-Walterom Steinmeierom, dužnosnicima njemačkog MVP-a Gernotom Erlerom i Güntherom Gloserom, predsjednikom Odbora za europska pitanja Bundestaga Matthiasom Wissmannom te voditeljem Uprave za vanjsku politiku u Uredu kancelarke Christophom Heusgenom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙