FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijetado 4,30 sati.
ZAGREB, 4. veljače 2006.(Hina) - Pregled važnijih događaja iz svijeta do 4,30 sati.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u petak izrazile razočaranje zbog pomoći koju je vojska Srbije i Crne Gore pružala odbjeglom ratnom zločincu Ratku Mladiću i pozvale vladu te zemlje da intenzivira napore kako bi ga uhitila i izručila Haškom sudu.

Vojska SCG priznala je u srijedu da je pružala zaštitu Mladiću koji se do sredine 2002. skrivao u njezinim vojnim objektima nakon čega ih je napustio, a skrivanje su preuzeli umirovljeni pripadnici Vojske Republike Srpske i Vojske Jugoslavije.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je izrazio razočaranje Sjedinjenih Država činjenicom da je Mladić dobijao potporu dok su vlasti SCG bile svjesne svojih međunarodnih obveza da uhite i izruče odbjegle optuženike Haškom sudu.

"Razočarani smo da unatoč mnogim izjavama o namjerama vlade Srbije i Crne Gore nema napretka u uhićenju Mladića", rekao je McCormack.

Sjedinjene Države zadržavaju financijsku pomoć Srbiji i Crnoj Gori zbog neuhićenja Mladića i Karadžića i McCormack je rekao da će daljna budućnost potpore ovisiti o djelima vlade SCG.

KAIRO

Ekipe za traganje pronašle su 185 tijela stradalih u brodolomu egipatskog trajekta u Crvenom moru, a do sada je spašeno 241, doznaje se od policijskog izvora.

"Ekipe su pronašle 185 tijela, a 241 osoba je spašena", rekao je dužnosnik policije Safage, luke u Crvenom moru, odredištu trajekta al-Salam.

Kompanija vlasnik trajekta je navela da je spašeno 265 putnika.

Još traju potrage i izvan područja Safage, nasuprot saudijske luke Duba, od kuda je u četvrtak navečer brod krenuo.

Prema podacima pomorske kompanije al-Salam Maritime na trajektu se nalazilo 1.318 putnika i oko 100 članova posade.

ZAGREB

Izaslanstvo Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem doputovalo je u petak iz Washingtona u Pittsburgh gdje ih je dočekao predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketich, priopćeno je iz ureda zagrebačkog gradonačelnika.

Suradnja dvaju gradova koje od 1980. veže i povelja o prijateljstvu, gradski problemi i planiranje grada najvažnije su teme o kojima su, u odsutnosti gradonačelnika Boba O'Connora, razgovarali s gospođom B.J. Leber, šeficom ureda gradonačelnika i g. Denisom J. Reganom, izvršnim direktorom za međunarodne odnose Grada Pittsburgha.

Gradonačelnik Bandić posjetio je danas i Hrvatsku bratsku zajednicu gdje se sastao sa njenim predsjednikom Bernardom M. Luketichom i brojnim hrvatskim iseljenicima, a zagrebačka delegacija u subotu odlazi u Toronto, gdje će, između ostalog, u Kanadsko-hrvatskoj komori prezentirati zagrebačku strategiju.

MUENCHEN

Četrdeset druga konferencija o sigurnosti otvorena je u Muenchenu u petak navečer u ozračju zabrinutosti međunarodne zajednice u pogledu iranskih nuklearnih namjera, energetske sigurnosti i buduće uloge NATO-a u međunarodnim mirovnim misijama.

Na trodnevnom skupu sudjelovat će njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, zatim američki i ruski ministri obrane Donald Rumsfeld i Sergej Ivanov, te niz europskih i svjetskih političara.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld sastao se sa svojim njemačkim kolegom Franz Hosef Jungom i gruzijskim predsjednikom Mihailom Sakašvilijem.

Očekuje se da će skupom dominirati i pitanje spornog iranskog nuklearnog programa o kojem u petak raspravlja Vijeće guvernera IAEA u Beču kako bi donijelo odluku da li će Iran prijaviti Vijeću sigurnosti UN-a ili ne. Iran tvrdi da želi nastaviti s obogaćivanjem urana i svojim nuklearnim razvojem samo u civilne svrhe energetike, a zapadne sile se pribojavaju da radi na nuklearnom naoružanju.

Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović i ministar obrane Berislav Rončević predvodit će hrvatsko izaslanstvo na 42. Muenchenskoj konferenciji o sigurnosnoj politici.

WASHINGTON

Američko ministarstvo obrane objavilo je u petak planove za povećanje specijalnih snaga i jačanje sposobnosti za uklanjanje opasnosti od oružja masovnog uništenja i borbu protiv terorizma kao dio nove vojne strategije za 21. stoljeće.

Dalekosežni strateški dokument, kojeg Pentagon svake četiri godine podnosi američkom Kongresu, odražava njegove nazore da za Sjedinjene Države u budućnosti veću opasnost predstavljaju teroristi poput al Qaede i nekontrolirane zemlje s oružjem masovnog uništenja nego države naoružane konvencionalnim oružjem.

U svojim naporima da ojača američke snage u borbi protiv terorizma Pentagon će prema svom planu za 2007. povećati za 15 posto snage za specijalne operacije koje sada broje oko 53.000 pripadnika, povećati broj bojni specijalnih snaga kopnene vojske za jednu trećinu i po prvi put uspostaviti postrojbu komandosa marinaca.

Za Sjedinjene Države, koje već pet godina vode borbu protiv globalnog terorizma koji dokument naziva "dugim ratom", "ideje i prijedlozi u ovom dokumentu su putokazi za promjenu, koji vode pobjedi", rekao je u popratnom pismu američki ministar obrane Donald Rumsfeld.

Američka vojska treba prebaciti usmjerenost od velikih konvencionalnih borbenih operacija na mnogostruke, nepravilne, asimetrične operacije i udaljiti se od svog naglaska na "brodove, topove, tenkove i zrakoplove" u korist usredotočenosti na "informacije, znanje i pravovremene obavještajne podatke", kaže Pentagon.

NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a u petak je pozvalo sve članove buduće palestinske vlade da poštuju određene "instrumente i načela", među kojima su i smjernice i sporazumi dogovoreni između dvije strane o rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba, te da se razoružaju i priznaju Izrael.

Vijeće sigurnosti je istaknulo potrebu da Palestinska samouprava spriječi terorističke napade i "razotkrije terorističku infrastrukturu".

U svojoj je izjavi Vijeće sigurnosti također ponovilo stajalište da izraelske kolonije trebaju biti uklonjene, ali i zabrinutost zbog sigurnosna barijere koju je podigla izraelska vlada oko Jeruzalema.

Palestinski je narod na kraju od Vijeća sigurnosti dobio čestitku jer je "dobro proveo izborni proces na slobodan i pravedan način te u sigurnosti".

NEW YORK

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan, zabrinut sporom izazvanim karikaturama proroka Muhameda objavljenim u tisku, pozvao je petak svoje "prijatelje muslimane" da prihvate isprike danskog lista.

"Dijelim tjeskobu mojih prijatelja muslimana koji drže da te karikature vrijeđaju njihovu vjeru. Branim i slobodu tiska, koja nikada nije apsolutna, ona nosi odgovornost. Važno je da se list koji je objavio karikature ispričao", rekao je Annan.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u petak naložile protjerivanje jedne venezuelanske diplomatice iz Washintona u znak odmazde nakon što su vlasti Venezuele protjerale američkog vojnog atašea optužujući ga za špijunažu.

Glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack je rekao kako je Washington proglasio Jenny Figueredo Froas, šeficu ureda venezuelanskog veleposlanika u Washingtonu, za persona non grata i dao joj rok od 72 sata da napusti Sjedinjene Države.

Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez u četvrtak je optužio mornaričkog atašea Johna Correu za špijunažu, jer je navodno prenosio povjerljive informacije od venezuelanskih vojnih časnika Pentagonu, i naredio njegovo protjerivanje.

WASHINGTON

Tajništvo Međunarodnog PEN-a, svjetskog udruženja pisaca, podržalo je u petak pravo na slobodu izražavanja i objavljivanje karikatura proroka Muhameda u tisku, što muslimanska zajednica drži uvredljivim.

"Svakako smo svjesni činjenice da su neki uvrijeđeni tim karikaturama", rekla je spisateljica Joanne Leedom-Ackerman, prenosi AFP.

Leedom-Ackerman je rekla da će udruženje sljedećih dana objaviti priopćenje koje bi uz poziv na dijalog trebalo podržati pravo na slobodu izražavanja.

"Jako nas zabrinjava ideja da netko ne može govoriti, diskutirati i izražavati se", rekla je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙