FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 21. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijihdogađaja do 4,30 sati
ZAGREB, 21. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja do 4,30 sati

MOSTAR/METKOVIĆ

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Ivo Miro Jović posjetio je u petak Metković gdje je s gradonačelnikom Stipom Gabrićem Jambom razgovarao o unaprijeđenju suradnje između RH i BiH, pri čemu je posebno naglasio važnost graničnog prijelaza Doljani kod Metkovića za razvoj tih odnosa. Gabrić se u razgovoru s Jovićem zauzeo za izgradnju cestovne zaobilaznice Metkovića, prenosi Hercegovačka televizija. "Ta bi zaobilaznica mogla biti dio budućeg koridora V C, a preko graničnog prijelaza Doljani povezivala bi Hrvatsku i BiH", rekao je Gabrić. On je svoj prijedlog obrazložio tvrdnjom da su Doljani jedan od najvažnijih graničnih prijelaza za BiH, te da se promet iz BiH prema Jadranskom moru odvija kroz središte Metkovića.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u petak iransku odluku o prebacivanju deviznih rezervi iz Europe u druge zemlje, u strahu od mogućih sankcija Vijeća sigurnosti UN-a zbog njegova nuklearnog programa, ocijenile korakom k daljnoj izolaciji Irana. "Mislim kako je to pokazatelj daljnje izolacije Irana od ostatka svijeta", rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Direktor iranske Središnje banke Ebrahim Sheibani rekao je u petak kako je Iran započeo prebacivati svoje rezerve iz europskih banaka u banke u drugim zemljama. Sjedinjene Države i Europska unija žele da Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) na izvanrednom sastanku 2. veljače prijavi Iran Vijeću sigurnosti zbog njegova nuklearnog programa za koji sumnjaju da je usmjeren ka stvaranju nuklearnog oružja.

McCormack je rekao kako SAD, trojka EU-a, koja je donedavno pregovarala s Iranom o njegovu nuklearnom programu, te njihovi partneri imaju dovoljno glasova u Odboru IAEA-a za upućivanje Irana na Vijeće sigurnosti. Europska trojka, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, prošloga tjedna je prekinula pregovore s Iranom nakon što je uklonio pečate s opreme za obogaćivanje urana i nastavio svoj nuklearni program.

JERUZALEM

Izraelski premijer Ariel Sharon će uskoro biti skinut s respiratora iako još ne postoje znakovi da izlazi iz kome u kojoj se nalazi već više od dva tjedna, rekao je u petak Sharonov savjetnik Raanan Gissin. Sharon (77) je 4. siječnja pretrpio snažan moždani udar što je bacilo sjenu na bliskoistočni mirovni proces i izraelske opće izbore koji bi se trebali održati 28. ožujka. Liječnici su sedativima odmah nakon udara, kod Sharona izazvali komu kako bi mogli izvršiti nekoliko operacija mozga. Prošle subote su ga skinuli sa sedativa no njegovo je stanje i dalje teško. "Liječnici će ga sa respiratora skinuti do kraja tjedna, pa će disati sam", rekao je Gissin. "Sada je samo pitanje kad će se probuditi iz kome. To bi se moglo dogoditi odmah, a moglo bi se dogoditi i nakon više tjedana. Nitko to sa sigurnošću ne može reći", dodao je Gissin.

JERUZALEM

Natpolovična većina Izraelaca podržava nastavak jednostranog povlačenja iz okupirane Zapadne obale, nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz pojasa Gaze, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja čije je rezultate u petak objavio list Maariv. Kako rezultate ispitivanja tumači list, 51 posto Izraelaca odobrio bi jednostrano povlačenje iz područja koja je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu 1967. godine jer vjeruju da palestinski čelnici nisu u stanju postići sporazum s Izraelom. Prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert, koji je tu dužnost preuzeo nakon što je 4. siječnja premijer Ariel Sharon pretrpio moždani udar, snažno je podržavao povlačenje iz pojasa Gaze zaključeno u rujnu. Olmert se nije izjasnio hoće li nastaviti jednostrano povlačenje sa Zapadne obale. Ispitivanja lista Maariv pokazala su i da će na općim izraelskim izborima u ožujku Olmertova stranka centra Kadima u izraelskom parlamentu osvojiti 43 zastupnička mjesta od 120, a laburistička stranka lijevog centra 20 mjesta.

WASHINGTON

Bivši analitičar američkog ministarstva obrane osuđen je u petak na 12 godina i sedam mjeseci zatvora jer je tajne obrambene informacije davao izraelskom diplomatu i dvojici članova proizraelske američke skupine. Lawrence Franklin, 59, radio je u uredu američkog ministra obrane i bavio se Irakom i Iranom, a osuđen je na sudu u Alexandriji pokraj Washingtona Franklin je priznao da je obrambene tajne odavao na susretima s izraelskim diplomatom od 2002. do 2005., kao i na sastancima s dvojicom pripadnika Američko izraelskog odbora za javne poslove (AIPAC) od 2002. do 2004. Informacije su se ticale, među ostalim, mogućih napada na američke snage u Iraku kao i opasnosti koju predstavlja Iran. Dvojica bivših članova AIPAC-a, proizraelske lobističke skupine, kojima je Franklin davao informacije, također su optuženi i njihovo suđenje će započeti u travnju.

BAGDAD

Bivši zamjenik iračkog premijera Tarik Aziz, čiji su odvjetnici zatražili puštanje iz američkog zatvora zbog medicinskih razloga, nije životno ugrožen, izjavio je u petak visoki irački dužnosnik. Odvjetnici Aziza (69) zatražili su ovoga mjeseca puštanje iz zatočeništva zbog narušenog zdravlja i zatražili od Italije i Hrvatske da razmotre mogućnost davanja azila tom visokopozicioniranom političaru Sadamova režima. Taj je zahtjev uslijedio nakon poziva Azizove rodbine, koji su kršćani, papi Benediktu XVI. da intervenira kod američkih vlasti za njegovo puštanje, tvrdeći da mu se zdravlje drastično pogoršalo. No, zamjenik iračkog ministra pravosuđa Busho Ibrahim Ali izjavio je da Azizovo zdravstveno stanje "nije opasno po život", pa ne predstavlja valjani razlog za puštanje iz zatvora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙