FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 4,30 sati:
ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

BRUXELLES

Zemlje Balkana ne smiju platiti cijenu zbog protivljenja građana Europe nastavku procesa proširenja Europske unije, ocijenila je u utorak austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik, čija zemlja trenutačno predsjeda EU. "Ne želimo da problem proširenja rezultira time da unazadimo zemlje te regije, potencijalne kandidate za članstvo", izjavila je ministrica. Manje od polovice Europljana podržava nastavak proširenja, pokazalo je posljednje ispitivanje javnog mnijenja Europske komisije iz prosinca. Europska komisija u petak, prije neslužbenog sastanka ministara vanjskih poslova EU i njihovih balkanskih kolega u ožujku u Salzburgu, trebala bi ponoviti odlučnost da, uz uvjet ostvarenja neizostavnih reformi, Balkanu omogući jasnu europsku perspektivu, prvi put izraženu 2003.

WASHINGTON

Broj vojnika SAD-a u Iraku smanjen je najnižu razinu od prošlog ljeta kada je uslijed mjera zaštite izbora njihov broj bio 160.000, rekli su utorak dužnosnici Pentagona. Sada se u Iraku nalazi 136.000 vojnika, po glasnogovorniku Pentagona pukovniku Barryju Venableu. Venable je rekao da su te dodatne snage, koje su razmještene tijekom referenduma o ustavu listopadu i parlamentarnih izbora u prosincu, povučene i da je smjena glavnih borbenih jedinica uvelike dovršena.

PRIŠTINA

Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova bit će pokopan u četvrtak u Prištini, na groblju kod spomen kosturnice palih boraca u naselju Velanija, uz nacionalne i državničke počasti, odlučio je u utorak navečer Odbor za pogreb predsjednika Rugove. Glasnogovornik toga odbora Muhamet Hamiti je nakon sjednice posle sjednice odbora za pogreb izjavio kako će ceremonija pokopa početi u četvrtak u 13,00 sati u sportskoj hali Prvi listopad u Prištini. Na komemoraciji će govoriti civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen, predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci, premijer Kosova Bajram Kosumi, predstavnik Demokratskoga saveza Kosova i netko od članova Rugovine obitelji. Prema riječima Hamitija, oko 30 državnih izaslanstava je do sada potvrdilo dolazak na pogreb.

DEN HAAG/ZAGREB

Odvjetnici trojice hrvatskih novinara optuženih za nepoštivanje Haškog suda (ICTY) zbog objave transkripata svjedočenja hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića na suđenju Tihomiru Blaškiću 1998., kao i optuženi Domagoj Margetić koji se brani sam, u utorak su pozdravili odluku Žalbenog vijeća ICTY-a kojom su ukinute sve zaštitne mjere prema tom svjedoku. Žalbeno vijeće ICTY-a je na zahtjev Tužiteljstva, te uz suglasnost predsjednika Mesića i obrane Tihomira Blaškića, ukinulo zaštitne mjere utvrdivši kako razlozi za njihovo zadržavanje više ne postoje te kako bi one nepotrebno opteretile stranke u postupku izazivajući stalne izmjene otvorenih i zatvorenih sjednica na suđenju. ICTY je 25. siječnja 2005. za nepoštivanje suda optužio ravnatelja i bivšeg glavnog urednika tjednika "Hrvatsko slovo" Stjepana Šešelja i Domagoja Margetića, a 9. rujna 2005. tadašnjeg glavnog urednika "Hrvatskog slova" Marijana Križića i bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića, svu četvoricu zbog objave transkripata Mesićeva svjedočenja protiv Blaškića.

HERZLIYA

Izrael se mora odreći dijelova Zapadne obale kako bi ustanovio granicu s Palestincima, rekao je prijelazni izraelski premijer Ehud Olmert u svom prvom političkom govoru nakon što je zamijenio Ariela Sharona. "Kako bi osigurali postojanje židovskog nacionalnog doma nećemo moći biti u stanju nastaviti vladati nad teritorijima u kojima živi većina palestinskog stanovništva", rekao je u utorak. Naznačivši da će Izrael samostalno djelovati u ustanovljanju granice na Zapadnoj obali ako razgovori propadnu, Olmert je rekao da se nada da će palestinski izbori u srijedu dati vladu spremnu slijediti mirovne smjernice itinerar kojeg je podržao SAD. Palestinci su oprezno reagirali na sugestiju da Izrael djeluje samostalno dok su židovski ultranacionalisti bili bijesni radi mogućnosti odricanja od zemlje za koju smatraju da imaju nasljedno pravo.

PODGORICA

U teškoj željezničkoj nesreći nedaleko od Podgorice poginule su 44 osobe, od kojih petoro djece, a oko 200 je hospitalizirano u podgoričkim klinikama. Do sada su identificirane 43 smrtno stradale osobe, dok je u kritičnom stanju 13 osoba za čije se živote bore liječnici u Kliničkom centru Crne Gore. Za srijedu je zakazana komemorativna sjednica svih državnih organa Crne Gore, na kojoj će, kako je najavljeno, govoriti crnogorski predsjednik Filip Vujanović. Uzrok željezničke nesreće, koja se u ponedjeljak nešto poslije 16 sati dogodila kod Bioča, desetak kilometara sjeverno od Podgorice, najvjerojatnije je to što strojovođa i vozno osoblje nisu u potpunosti ispoštovali proceduru da osiguraju vlak, star 20 godina, od samopokretanja, priopćila je uprava Željeznice Crne Gore. Sudac podgoričkog Osnovnog suda Zoran Radović je odredio pritvor za strojovođu. Ozlijeđene su u utorak popodne posjetili predsjednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, koji su obećali svesrdnu pomoć Srbije i odali priznanje službama Crne Gore na pokazanoj stručnosti i hrabrosti u spašavanju povrijeđenih.

WASHINGTON

Sjedinjene Države su u utorak rekle da naznake iznesene uoči palestinskih izbora da bi se stranka Hamas mogla preko treće stranke uključiti u pregovore s Izraelom ne mijenjaju stajalište SAD-a koji Hamas još uvijek smatra terorističkom organizacijom. Militantna skupina, nakon što je dugo vremena odbacivala bilo kakve razgovore sa židovskom državom, iznijela je mogućnost pregovora uoči palestinskih izbora u srijedu. "Vidio sam komentare. Ne vidim kako to materijalno bilo što mijenja", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack novinarima. "Hamas još uvijek ima povelju koja poziva na eliminaciju Izraela, koja poziva na oružanu borbu, korištenje terora i nasilja", rekao je. McCormack je rekao da su ti ciljevi izneseni u povelji u suprotnosti s palestinskim težnjama za rješenjem u vidu dvije države po kojem bi mirno živjeli pored Izraela.

WASHINGTON

Konzervativni sudac Samuel Alito u utorak je prišao korak bliže američkom Vrhovnom sudu, kojeg bi mogao okrenuti udesno, nakon što je senatski Pravosudni odbor preporučio Senatu da odobri njegovu kandidaturu. Pravosudni odbor, u kojem republikanci imaju većinu u odnosu na demokrate, podijelio se po stranačkoj liniji, glasujući s 10:8 u korist zahtjeva Senatu da prihvati kandidata predsjednika Georgea W. Busha. Svih devet republikanaca glasovalo je za potvrdu Alita, dok je svih osam demokrata bilo protiv. Senat će Alitovu kandidaturu početi razmatrati u srijedu, ali se očekuje da će 100-člano tijelo, u kojem Bushovi republikanci imaju većinu, potvrditi njegovu kandidaturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙