FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV - Svijet u 4.30 sati

ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti izsvijeta do 4,30 sati:
ZAGREB, 20. siječnja 2006.(Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

WASHINGTON - Američka državna tajnica Condoleezza Rice sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu 31. siječnja u Londonu gdje će također nastojati izgraditi jedinstveno stajalište s europskim saveznicima o problemu iranskog nuklearnog programa. Na konferenciji će afganistanski dužnosnici iznijeti ciljeve vlade na polju sigurnosti, razvoja, ljudskih prava i borbe protiv droge, a međunarodna zajednica obvezat će se da politički i financijski pomogne te ciljeve. Očekuje se da će Rice iskoristiti konferenciju u Londonu da s europskim kolegama razgovora o nuklearnom programu Irana, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack. Rice je u četvrtak ponovno zatražila da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa, što bi moglo dovesti do pokušaja nametanja sankcija Iranu.

BUDIMPEŠTA - Slovački vojni transportni zrakoplov u kojemu je bilo 48 osoba srušio se u četvrtak navečer u sjeveroistočnoj Mađarskoj, izvijestila je mađarska novinska agencija MTI. Pad slovačkoga zrakoplova u blizini mjesta Telkibanya preživjela je jedna osoba, rekao je ministar gospodarstva i prometa Janos Koka za Mađarsku televiziju. Na mjestu pada zrakoplova pronađeno je deset tijela. Zrakoplov Antonov An-24 letio je iz Prištine na Kosovu prema Košicama u istočnoj Slovačkoj, a srušio se u blizini granice sa Slovačkom, izvijestio je MTI. Ubrzo nakon uzlijetanja zrakoplov se zapalio i pao na 700 metara visoko brdo. Mađarski i slovački vojni helikopteri nisu uspjeli sletjeti na mjestu nesreće, rekao je glasnogovornik mađarskoga ministarstva obrane.

WASHINGTON - Analitičari američke obavještajne službe potvrdili su da je audio snimka na kojoj se prijeti novim napadima al Qaede u Sjedinjenim Državama autentična poruka Osame bin Ladena, rekao je dužnosnik CIA-e u četvrtak. "Nakon tehničke analize vjeruje se da glas na snimci pripada Osami bin Ladenu", rekao je dužnosnik pod uvjetom da ostane neimenovan. Na snimci koju je emitirala postaja Al Jazeera Osama bin Laden upozorio je da al Qaeda priprema nove napade na američkom tlu, ali je dodao kako je njegova teroristička mreža spremna na uvjetno primirje s Amerikancima. Al Jazeera je rekla da je poruka snimljena u prosincu. Bin Laden je i u travnju 2004. godine snimio poruku u kojoj je također nudio primirje - tada Europi, ali ne i SAD-u.

BAYONNE - Nezavisni radikalni baskijski pokret Batasuna, politički ogranak baskijske separatističke organizacije ETA-e, u četvrtak je pozvalo na prosvjed protiv nove zabrane djelovanja, stoji u priopćenju objavljenom u Bayonneu na jugu Francuske. Batasuna je pozvala aktiviste i simpatizere na prosvjed u petak navečer u raznim djelovima Baskije pod sloganom "Naprijed Batasuna, poštujte volju baskijskog naroda", stoji u priopćenju. Istodobno je Batasuna pozvala na okupljanje u subotu u Izložbenom centru Bilbao, u Baracaldu, na jugu Španjolske. "Ako ne uspijemo s okupljanjem unutar centra, održat ćemo ga izvan njega", rekao je jedan predstavnik Batasune AFP-u. U utorak je španjolski Vrhovni sud produžio na dvije godine zabranu svake političke aktivnosti Batasune i naredio zabranu kongresa te organizacije koji je najavljen za 21. siječnja u Baskiji.

WASHINGTON - Američki predsjednik George W. Bush odabrao je u četvrtak veleposlanika Randalla Tobiasa za čelnika Američke agencije za međunarodni razvitak (USAID) i time naznačio početak reorganizacije američke inozemne pomoći. Američki State Department nastoji modernizirati način na koji se troši 19 milijardi dolara inozemne pomoći godišnje i bolje ju uskladiti s američkim vanjskopolitičkim ciljevima uključujući programe demokratizacije i obnove zemalja nakon sukoba umjesto puke razvojne pomoći, te je učiniti učinkovitijom. "Možemo raditi bolje i moramo raditi bolje", rekla je američka državna tajnica Condoleezza Rice objavljujući Tobiasovo imenovanje koje treba potvrditi američki Senat. USAID je bila neovisna agencija od 1961. kada je osnovana, a Rice je, po nekim izvješćima, željela u cijelosti uklopiti USAID u State Department kako bi imala veću kontrolu nad njegovim programima, ali je odustala od te ideje koja bi zahtijevala novi zakon. Umjesto toga odlučila se za rješenje prema kojem će jedna osoba, Tobias, istodobno biti čelnik USAID-a kao i direktor američke inozemne pomoći u okviru State Departmenta te koordinirati pomoć u drugim odjelima američke vlade i odgovarati državnoj tajnici.

KIJEV - Ukrajinski parlament koji se našao u ustavnom 'sporu s predsjednikom Juščenkom u četvrtak je zatražio da vlada dogovori novi sporazum s Rusijom o opskrbi plinom umjesto sadašnjeg ugovora koji vodi osjetnom povećanju cijena. U jeku predizborne kampanje, tjedan dana nakon što je svrgnuo cijelu ukrajinsku vladu radi radi sporazuma o plinu postignutog 4. siječnja, parlament u svojoj rezoluciji izričito isključuje sve čelne dužnosnike koji su povezani s ugovorom o plinu. Ministri i zastupnici nastavili su u međuvremenu iznositi prijedloga kompromisa kojima bi se riješila pravna pat pozicija koju je izazvala prošlotjedna odluka o raspuštanju vlade. Predsjednik Viktor Juščenko, koji je taj potez ocijenio nezakonitim, nije nazočio sjednici parlamenta u četvrtak koja je po najavama trebala riješiti spor u njegovoj nazočnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙