FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 30. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30sati:
ZAGREB, 30. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

HELSINKI

Kandidatkinja ljevice Tarja Halonen ponovno je u nedjelju izabrana za predsjednicu Finske tijesnom većinom ispred svog protukandidata, umjerenog konzervativca Saulija Niinista, koji je nakon objave izbornih rezultata priznao poraz. Kandidatkinja Socijaldemokratske stranke i Lijevog saveza Halonen, u drugom je krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora dobila 51,8 posto glasova, pokazali su službeni rezultati nakon prebrojanih gotovo svih glasačkih listića. Njezin konzervativni protivnik Sauli Niinisto dobio je 48,2 posto glasova. Vidno razočaran, smjesta je priznao svoj poraz čestitajući Tarji Halonen nakon pobjede i osvajanja novog šestogodišnjeg mandata. Halonen je na izborima 2000. postala prvom predsjednicom u povijesti Finske.

LONDON

Američka državna tajnica Condoleezza Rice doputovala je u nedjelju navečer u 36-satni posjet Londonu gdje bi trebala razgovarati o iranskom nuklearnom problemu i izbornoj pobjedi Hamasa. U ponedjeljak poslijepodne Condoleezza Rice sudjelovat će na sastanku Kvarteta za Bliski istok, neformalne skupine koja okuplja SAD, EU, UN i Rusiju. Taj je sastanak organiziran nakon pobjede islamističkog pokreta Hamas na palestinskim izborima prošlog tjedna. Rice će se u ponedjeljak navečer sastati sa svojim ruskim, kineskim, francuskim i britanskim kolegom, stalnim članovima Vijeća sigurnosti UN-a, radi rasprave o iranskom nuklearnom programu.

JERUZALEM

Europska unija bi mogla prestati financirati Palestinsku samoupravu na čelu s Hamasom, ako taj islamistički pokret ne odustane od nasilja i ne prizna Izrael, rekla je u nedjelju navečer njemačka kancelarka Angela Merkel koja boravi u dvodnevnom posjetu Izraelu i Zapadnoj obali. Riječ je o dosad najizravnijoj prijetnji o ukidanju europske pomoći Palestincima nakon što je Hamas prošlog tjedna odnio iznenađujuću pobjedu na palestinskim izborima. Sjedinjene Države su također zaprijetile ukidanjem pomoći Palestincima. Hamas, koji bi trebao sastaviti novu palestinsku vladu, odbacio je zapadne prijetnje ukidanjem pomoći kao ucjenu, te je odbio pozive na razoružanje i odustajanje od svoje politike uništavanja države Izrael. Prošle je godine Europska unija Palestinskoj samoupravi donirala 500 milijuna eura, a taj je iznos neophodan za preživljavanje palestinske administracije.

TRIPOLI

Libija je u nedjelju odlučila zatvoriti svoje diplomatsko predstavništvo u Kopenhagenu u znak prosvjeda protiv karikatura proroka Muhameda objavljenih u rujnu prošle godine u jednom danskom listu. "Nakon napada na proroka Muhameda i šutnje danskih vlasti, Libija je odlučila zatvoriti diplomatsko predstavništvo u Kopenhagenu", objavilo je libijsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju koje prenosi službena agencija Jana. "Libija će poduzeti mjere gospodarske odmazde protiv Danske", dodaje se u tekstu. U rujnu 2005. veliki danski dnevnik Jyllands-Posten objavio je 12 crteža naslovljenih "Muhamedova lica", izazvavši prosvjede u muslimanskim krugovima u Danskoj i inozemstvu. Ti su crteži preuzeti u norveškom kršćanskom časopisu Magazinet 10. siječnja, a švedski dnevnik Dagen Nyheter izrazio je podršku Jyllands-Postenu pozivajući se na slobodu izričaja. Svog je veleposlanika iz Kopenhagena prošlog tjedna povukla i Saudijska Arabija, koja smatra da danska vlada nije dovoljno oštro reagirala na karikature u novinama kojima se ismijavaju islam i prorok Muhamed.

PEKING

Šesnaest osoba smrtno je stradalo a više ih je ozlijeđeno u eksploziji do koje je došlo u skladištu pirotehničkih sredstava u središnjem dijelu Kine, objavili su mediji citirajući lokalne dužnosnike. Tragedija je bacila sjenu na proslave kineske Nove godine, najvećeg kineskog praznika. Žrtve su prisustvovale sajmu kad je u vatrometu zapaljeno skladište pirotehničkih sredstava, kazao je dužnosnik kojeg citira agencija Xinhua. Do eksplozije je došlo u gradu Linshouu, u pokrajini Henan. Ne zna se točan broj ozlijeđenih.

LISABON

Snijeg je u nedjelju pao u Lisabonu, po prvi puta nakon 1983. godine, javili su lokalni mediji. Snijeg je zabijelio glavni grad Portugala, ali se nije dugo zadržao budući da se temperatura zraka kretala oko ništice. Snježne oborine su izazvale prometne probleme diljem Portugala, a glavne prometnice od Lisabona prema Portu i drugim gradovima bile su zatvorene veći dio dana. Najniža temperatura zabilježena u Portugalu u nedjelju bila je minus osam stupnjeva Celzijusa.

ANNECY

Tijekom ovog vikenda u francuskom je dijelu Alpa u lavinama poginulo petero osoba, a nedaleko tunela Mont Blanc koji spaja Francusku i Italiju nestale su dvije osoba za kojima se još traga, objavila je u nedjelju tamošnja policija. Jedan je skijaš poginuo u lavini u skijalištu Val d'Isere, dok je u nedalekom Tignesu lavina zahvatila devet skijaša, među kojima je poginuo jedan Poljak. U mjestu Les Arcs je pak u nedjelju pronađeno tijelo skijaša koji je nestao tijekom prethodnog dana, a još po jednu žrtvu lavine su odnijele i nedaleko gradova Chambery i Bernex. Snažne snježne oborine širom Francuske posljednjih dana izazivaju i nestanke struje, privremeno zatvaranje zračnih luka i autocesta te zastoje u željezničkom prometu.

ESTERHAZY

Požar u rudniku potaše (sirovina za staklo) u jugoistočnoj kanadskoj pokrajini Saskatchewan zarobio je u nedjelju pod zemljom oko 70 rudara, no prema riječima predstavnika vlasnika rudnika, vjeruje se da su svi na sigurnom. Požar je buknuo u nedjelju ujutro na dubini većoj od 1,5 kilometara, a za sada mu se ne zna uzrok. Rudari su se, nakon što su izvijestili o dimu u rudniku, uputili u tzv. sigurne sobe, u kojima ima kisika, hrane i vode, a u kojima, tvrdi predstavnik vlasnika rudnika, američke kompanije Mosaic Company, mogu ostati barem 36 sati. No, radio veza još uvijek nije uspostavljena s 30 rudara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙