FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mladen Veža u 90-toj svakodnevno slika

ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Slikar hrvatskoga juga - mora,maslina i kamenih kuća, Mladen Veža, koji će 7. veljače proslaviti 90.rođendan, još uvijek svakodnevno slika.
ZAGREB, 3. veljače 2006. (Hina) - Slikar hrvatskoga juga - mora, maslina i kamenih kuća, Mladen Veža, koji će 7. veljače proslaviti 90. rođendan, još uvijek svakodnevno slika.

"Istina ne toliko kao prije, ali svakoga dana slikam koliko mogu, ali radim istim elanom kao nekada", izjavio je u razgovoru za najnoviji broj Hrvatskog tjednika "Fokus".

Veža je rođen 1916. u Bristu, u Zagrebu je 1937. završio ALU, a već godinu dana kasnije samostalno je izlagao. Ostvario je nekoliko iznimnih ciklusa, od kojih se posebno izdvajaju "Pariški motivi" te "Otisci iz djetinjstva", nastali u vrijeme socrealizma, kada se glorificirao industrijski radnik.

Po Vežinim riječima devedest godina nije lako doživjeti, bilo je i loših i dobrih godina.

"Još nisam naslikao svoju najbolju sliku, iako znam da ni ne ću, ali tomu težim", izjavio je, dodavši kako smatra da je na "zadovoljavajući način pridonio hrvatskoj baštini".

Veža je znatan dio opusa stvorio u ilustraciji. Po njegovim riječima cijela umjetnost je ilustracija, figurativna ili nefigurativna, bilo književnost, glazba, slikarstvo, sve je to ilustracija ljudskog duha.

"Radom na ilustraciji imao sam kontakt s javnošću koja mi je odala svoje priznanje za učinjeno", izjavio je.

U nakladi Školske knjige i Ine iz tiska će uskoro izići reprezentativna monografija posvećena slikarevu djelu, u kojoj će biti više od 200 ilustracija, velik broj fotografija te tekstovi nekolicine autora koji s različitog aspekta vrjednuju njegov umjetnički opus.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙