FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 70. rođendana Marka Veselice u HNK

ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Proslavu 70. rođendana MarkaVeselice uz prigodni program upriličila je večeras u HNK u ZagrebuUdruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke unazočnosti slavljenika, njegove obitelji, prijatelja i brojnihštovatelja.
ZAGREB, 8. siječnja 2006. (Hina) - Proslavu 70. rođendana Marka Veselice uz prigodni program upriličila je večeras u HNK u Zagrebu Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke u nazočnosti slavljenika, njegove obitelji, prijatelja i brojnih štovatelja.

Tom je prigodom predstavljena i nova knjiga Marka Veselice "Uskrsnuće Republike Hrvatske od 1990. do Bljeska i Oluje 1995. godine", objavljena u nakladi "Graphisa".

O njegovom životnom putu i stradanju zbog političkog djelovanja tijekom i nakon Hrvatskog proljeća govorili su njegov prijatelj, potpredsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika Đuro Perica, predsjednik Matice hrvatske Igor Zidić, predsjednik Žrtvoslovnog društva Zvonimir Šeparović, političar Zdravko Tomac te predsjednik Udruge branitelja Podravke Mladen Pavković, koji mu je večeras uručio Zlatnu plaketu UBIUDR-a.

"Nastojao sam učiniti sve da hrvatski narod bude slobodan, da ima svoj suverenitet i identitet", rekao je Marko Veselica, danas predsjednik Hrvatskog društva političkih zatvorenika i počasni predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije.

Poručio je da samo oni nadahnuti nesebičnošću, ljubavlju i hrabrošću mogu osigurati opstanak Hrvatske koju, kako je kazao, moderni kolonizatori žele uništiti.

"Dr. Marko Veselica jedan i jedinstven po mnogo čemu: kao političar, kao znanstvenik i kao prijatelj", rekao je Đuro Perica u prigodnom govoru i istaknuo da je iznimno ponosan što može reći da mu Veselica prijatelj i zatvorski drug.

U zatvoru Stara Gradiška Marko Veselica je svima koji su robijali zbog hrvatskih ideja govorio da su osveta i mržnja loši saveznici, prisjetio se Perica.

"Ljude poput Marka Veselice, koji su stvarali Hrvatsku, ne smijemo olako zaboraviti, nego dostojno vrednovati na širem nacionalnom planu", naglasio je Đuro Perica.

Zidić je istaknuo da je Veselica imao hrabrosti ljubav prema domovini i istinu staviti ispred svega, da je on moralni uzor i primjer čovjeka koji nikad nije iznevjerio svoje ideale.

Šaparović je podsjetio da je u komunističkom režimu Marko Veselica bio politički osuđen dva puta na dugogodišnje zatvorske kazne i zabranu znanstvenog i javnog djelovanja, sve do 1990.

Tomac je naglasio da i danas Veselica progovara o temama o kojima mnogi šute.

Marko Veselica rođen je 9. siječnja 1936. u Glavicama kod Sinja. Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1959. i ubrzo se istaknuo u znanstvenom radu. Bio je zastupnik u Skupštini SFRJ u Beogradu, gdje je, kako ističe u svom životopisu, zastupao interese hrvatskog radništva i naroda. Nakon likvidacije Hrvatskog proljeća uhićen je 1971. Prvi put je osuđen na 7 godina a drugi put na 11 godina zatvora. Bez putovnice je bio 18 godina. Bio je jedan od osnivača HDZ-a, te zastupnik u Hrvatskom saboru, a u mirovini je od 2000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙