FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Munchove slike na dražbi u kući Sotheby's

LONDON, 1. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Jedinstvena zbirka slikanorveškog slikara Edvarda Muncha, najpoznatijeg po djelu "Krik", idućiće tjedan biti ponuđena na dražbi u Londonu u kući Sotheby's.
LONDON, 1. veljače 2006. (Hina/Reuters) - Jedinstvena zbirka slika norveškog slikara Edvarda Muncha, najpoznatijeg po djelu "Krik", idući će tjedan biti ponuđena na dražbi u Londonu u kući Sotheby's.

Izložena djela pokazat će panoramu razvoja umjetnika kojega se zajedno s Vincentom van Goghom navodi kao preteču ekspresionizma.

"Ne postoji zbirka Munchovih djela poput ove na tržištu", kazao je stručnjak Simon Shaw najavljujući aukciju u kući Sotheby's i dodao da će na prodaju biti ponuđena i dva autoportreta iz 1904. i 1918. godine.

Iako se procjenjuje da će kasno djelo Paula Gauguina "Dvije žene", koje će biti ponuđeno na prodaju 7. veljače zaraditi do 14 milijuna funti (25 milijuna dolara), Munchova djela iz kolekcije Thomasa Olsena su djela koja se najviše očekuju na tržištu.

Najvažnije djelo koje će biti predstavljeno na aukciji je "Ljetni dan", ulje na platnu predviđeno za dječju sobu ali zatim odbačeno kao neprikladno, a koje je u jednoj fazi prošlo kroz ruke nacističkog čelnika Hermanna Goeringa.

Očekuje se da bi ova kolekcija mogla biti zaraditi i do 3,5 milijuna funti, ali Sotheby's odbija nagađati jer se radi o rijetkosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙