FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija traži način da sačuva Klimtova djela

BEČ, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u srijedu tražilanačin da sačuva remek-djela slikara Gustava Klimta koja su vraćenaameričkoj nasljednici austrijske židovske obitelji koja je bez njihostala u doba nacista.
BEČ, 18. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u srijedu tražila način da sačuva remek-djela slikara Gustava Klimta koja su vraćena američkoj nasljednici austrijske židovske obitelji koja je bez njih ostala u doba nacista.

"Vodimo intenzivne pregovore kako bismo sačuvali barem dva portreta Adele Bloch-Bauer" važna Klimtova djela (1862.-1918.), izjavio je u srijedu Gerbert Frodl, direktor galerije Belvedere u Beču gdje su slike izložene.

"Ali modalitete tek treba odrediti", istaknuo je Frodl koji je izrazio žaljenje zbog opasnosti "od ogromnog gubitka za Austriju i austrijsku kulturu".

Austrija, koja ne raspolaže pravom prvokupa Klimtovih djela, dogovorila se za "opciju otkupa" svih ili nekih djela od sada do svibnja, kazao je u srijedu odvjetnik Marije Altmann (89), Amerikanke austrijskog podrijetla, jedine preživjele nasljednice Klimtovih umjetnina.

Randol Schoenberg ocijenio je tako otkup "malo vjerojatnim" jer je ministrica kulture Elisabeth Gehrer u utorak kazala da cijena djela "daleko premašuje" financijske mogućnosti austrijske države, čiji proračun za nabavu umjetnina iznosi 70 milijuna eura 2005. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙