FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena monografija o slikaru Matku Vekiću

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Monografija Petra Preloga o jednomod najproduktivnijih mladih hrvatskih slikara Matku Vekićupredstavljena je večeras u zagrebačkom klubu "Booksa".
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Monografija Petra Preloga o jednom od najproduktivnijih mladih hrvatskih slikara Matku Vekiću predstavljena je večeras u zagrebačkom klubu "Booksa".

Iako je Vekić slikar mlađe generacije, apsolutno je opravdano objaviti mu monografiju jer se u posljednjih desetak godina pokazao jednim od najznačajnijih mladih umjetnika koji promišljeno bira motive slika, s rafiniranom kritikom, duhovitošću i ironijom, istaknula je na predstavljaju likovna kritičarka Iva Koerbler.

Kao Vekićevu posebnost izdvojila je što suvremenim problemima potrošačkog društva i grada ne prilazi subverzivno, već ih prihvaća kao nešto neminovno i komentira ih na pozitivan i objektivan način.

Koerbler je ocijenila da je Prelog tekstove u monografiji pisao jasnim, a ne kičenim jezikom, na način da ne mistificira umjetnikov rad, već ga približava svakom ljubitelju suvremenog slikarstva.

Ubrzo nakon pojavljivanja na hrvatskoj umjetničkoj sceni Vekić je ostvario profilirani likovni izričaj te je, prepoznat od većeg dijela kritike, zauzeo važno mjesto među najistaknutijim umjetnicima mlađe generacije, rekao je Petar Prelog, autor tekstova u monografiji.

Prelog smatra kako Vekićev rad svjedoči o tome da se slikarstvom, koje je u 20. stoljeću izgubilo privilegirano mjesto, također može raspravljati o ključnim problemima današnjice, ne zapostavljajući pritom oblikovnu razinu vlastita djela.

Matko Vekić (1970.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, u klasi profesora Đure Sedera. Izlaže od 1993. i dosad je imao dvadeset i četiri samostalne te mnoge skupne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan, a djela su mu u fundusima Moderne galerije u Zagrebu, Umjetničke galerije u Splitu, u Zbirci suvremene hrvatske umjetnosti "Filip Trade", Zbirci "Erste Bank" te u brojnim drugim javnim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Radio je i kao nastavnik crtanja i slikanja na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu, te kao docent na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Od 1999. je samostalni umjetnik.

To je treća u nizu monografija "Frakture". Dosad je ta izdavačka kuća objavila monografije Mirjane Vodopije i Daniela Kovača.

Urednica monografije Sibila Serdarević iz "Frakture" ističe da je cilj te izdavačke kuće objavljivati monografije autora koji su se već afirmirali, iako su još mladi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙