FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Austrija odustala od otkupa pet Klimtovih djela

BEČ, 2. veljače 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u srijedu objavila daodustaje od otkupa pet remek-djela slikara Gustava Klimta za koja jenedavno sud odredio da se moraju vratiti američkoj nasljedniciaustrijske židovske obitelji.
BEČ, 2. veljače 2006. (Hina/AFP) - Austrija je u srijedu objavila da odustaje od otkupa pet remek-djela slikara Gustava Klimta za koja je nedavno sud odredio da se moraju vratiti američkoj nasljednici austrijske židovske obitelji.

"Republika nema 300 milijuna dolara (oko 250 milijuna eura) koliko je potrebno da se slike zadrže u privatnim zbirkama", izjavila je ministrica kulture Elisabeth Gehrer.

"Slike će smjesta biti na raspolaganju" Mariji Altmann (89), Amerikanki austrijskog podrijetla koja je od arbitražnog suda dobila pravo na povrat pet Klimtovih slika koje su nacisti ukrali njezinom stricu Ferdinandu Block-Baueru.

"Altmann je djela htjela prodati samo austrijskoj državi no naš proračun ne raspolaže traženim iznosom", izjavio je austrijski kancelar Wolfgang Schuessel. "Ne možemo ih otkupiti i ne želimo", dodao je on.

Tom se odlukom zaključuju intenzivni pregovori između Austrije i Altmannove, nastanjene u Los Angelesu, koja će nakon sudskog maratona dugog gotovo šest godina moći ponuditi slike na dražbi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙