FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena zaklada za obranu Gotovine i drugih generala

ZAGREB,1. veljače(Hina) - Zaklada "Za istinu o Domovinskom ratu"osnovana je kako bi pružala pomoć obrani Ante Gotovine i drugihhrvatskih generala optuženih pred Haškim sudom (ICTY), pomagala uškolovanju djece hrvatskih branitelja te promicala znanstvenaistraživanja i istinu o Domovinskom ratu, rečeno je u srijedu napredstavljanju zaklade u zagrebačkom hotelu Westin.
ZAGREB,1. veljače(Hina) - Zaklada "Za istinu o Domovinskom ratu" osnovana je kako bi pružala pomoć obrani Ante Gotovine i drugih hrvatskih generala optuženih pred Haškim sudom (ICTY), pomagala u školovanju djece hrvatskih branitelja te promicala znanstvena istraživanja i istinu o Domovinskom ratu, rečeno je u srijedu na predstavljanju zaklade u zagrebačkom hotelu Westin.

"Željeli smo osnovati zakladu za pomoć hrvatskim generalima i hrvatskim optuženicima na Haškom sudu, koja bi iz viška sredstava brinula oko istine i propagiranja istine o Domovinskom ratu, oko znanstvenih istraživanja Domovinskog rata i također pomoći djeci branitelja", kazao je član Upravnog vijeća zaklade Igor Zidić pred četrdesetak uzvanika i novinara na predstavljanju zaklade.

Uz Zidića, zakladu su predstavili i njezina upraviteljica Dunja Vidošević, te članovi Upravnog vijeća, odvjetnici Ivan Čurković i Ante Župić, Marko Franović i poduzetnik iz Australije, te njezini utemeljitelji stožerni brigadir Željko Sučić i načelnik općine Pakoštane Milivoj Kurtov.

Dunja Zloić-Gotovina, treća utemeljiteljica zaklade, nije nazočila predstavljanju jer trenutačno boravi u posjetu suprugu u Haagu, rekao je Kurtov.

Interes Zaklade je dobrobit hrvatske domovine i onih koji su za nju najviše dali te konačno i istina, kazao je Zidić, ističući kako će zaklada pomoći i obranama generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, ali i dodavši da prioritet ima general Gotovina.

"Ante Gotovina je jedan od hrvatskih generala. Ali, recimo tako, prvi među jednakima. Sigurno najizraženiji, najjasniji i najglasniji simbol Domovinskog rata i obrambene borbe", kazao je Zidić. "Netko je poznatiji i narodu bliži", kazao je Zidić. Napominjući da će se poslužiti novinarskim rječnikom, za Gotovinu je rekao da je "brand broj jedan u zemlji".

Upraviteljica Dunja Vidošević najavila je kako će poslovanje zaklade "biti u skladu sa zakonom i na transparentan način".

Na upit o planu prikupljanja i trošenje sredstava zaklade, Ivan Ćurković je kazao kako u zakladi "još uvijek nemaju te veličine" već da će nastojati skupiti dovoljno sredstava. Najavio je da se na današnjem prvom sastanku Upravnog vijeća zaklade raspraviti dokument s "osnovnim kriterijima i mjerilima" po kojem će se odobravati plaćanja računa odvjetnika.

Kazao je se najviše prihoda očekuje od građana i velikih donatora, te od hrvatske dijaspore, kao i da su svi članovi Upravnog vijeća i članovi njihovih obitelji podupiratelji zadruge. Naglašeno je da svi članovi Upravnog vijeće rade volonterski.

Prema statutu zaklade članovi podupiratelji obvezuju se godišnje uplaćivati najmanje 10.000 kuna pravne osobe i najmanje 500 kuna fizičke osobe.

Žiro i devizni računi zaklade otvoreni su u Privrednoj banci Zagreb (PBZ) i Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB)

Marko Franolić iz Australije zajamčio je da će dijaspora pomoći kao što je pomagala Hrvatskoj u ratu. Za sredstva koja je navodno već prikupila jedna zaklada za pomoć Gotovini u Sydneyju rekao je da će biti prebačene na račun matične zaklade.

Na predstavljanju zaklade bili su i bivši hrvatski premijeri Nikica Valentić i Zlatko Mateša, bivši ministri Borislav Škegro i Ljerka Mintas Hodak, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs, Gotovinin odvjetnik Marin Ivanović i drugi.

Za haške optužnice protiv hrvatskih generala Zidić je rekao je da su "preteške, neozbiljne i neutemeljene" i da ih treba ih opovrgnuti, jer se "u njima sudi i pokojnom predsjedniku (Franji Tuđmanu) i pokojnom ministru obrane (Gojku Šušku) i cijeloj Hrvatskoj".

"Ako bi nekome uspjelo dokazati da je Hrvatska kao država nastala zločinom i kroz zločin onda se može postaviti pitanje njezine legitimnosti, ustroja i budućnosti", upozorio je Zidić i izrazio uvjerenje da će obrana hrvatskih generala u Haagu biti uspješna.

Tužiteljstvu ICTY-a, po Zidićevim riječima, na raspolaganju su stotine milijuna dolara te se i obrani hrvatskih generala moraju osigurati dovoljna sredstva za honorare, putovanja, prikupljanje dokaza, intervjue i drugo.

Osvrćući se na činjenicu da je hrvatske Vlada najavila da će finacirati obranu generala Gotovine, Čermaka i Markača i svakom od njihovih šest odvjetnika isplaćivati 20.000 eura mjesečno, Zidić je rekao da zaklada nije "u polemici s hrvatskom Vladom i angažiranim odvjetnicima" te da nije paralelni obrambeni tim, niti stožer za borbu protiv vladine inicijative već da će surađivati sa svima koji se bore za obranu generala i Hrvatske.

Predstavljanje zaklade održano je u organizaciji marketinške tvrtke "Maksima", u vlasništvu Ivana Račana, sina predsjednika SDP-a što je, prema pitanjima novinara, navodno izazvalo i neke nesuglasice u zakladi. Marko Kurtov objasnio je da su sve pripreme za registraciju i predstavljanje zaklade obavili prijatelji koje nije želio imenovati, uključujući i odabir "Maksime".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙