FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrađeni najbolji studenti bibliotekarstva

ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Nagrade jedine zaklade u područjubibliotekarstva u Hrvatskoj - Zaklade dr. Ljerka Markić-Čučuković za2005. dodijeljene su u petak na zagrebačkome Filozofskom fakultetunajboljim studentima bibliotekarstva Morani Peranić i TomislavuIvanjku i za poseban doprinos knjižničarskoj struci Gradskoj knjižniciRijeka.
ZAGREB, 13. siječnja 2006. (Hina) - Nagrade jedine zaklade u području bibliotekarstva u Hrvatskoj - Zaklade dr. Ljerka Markić-Čučuković za 2005. dodijeljene su u petak na zagrebačkome Filozofskom fakultetu najboljim studentima bibliotekarstva Morani Peranić i Tomislavu Ivanjku i za poseban doprinos knjižničarskoj struci Gradskoj knjižnici Rijeka.

Zaklada dr. Ljerka Markić-Čučuković jedna je od malobrojnih domaćih privatnih zaklada, a osnovao ju je iz vlastitih sredstava zagrebački pravnik dr. Frano Čučuković u spomen na svoju suprugu profesoricu Ljerku Markić-Čučuković koje je bila prva voditeljica Katedre za bibliotekarstvo Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta.

Od utemeljenja pri Katedri za bibliotekarstvo 1999. svake se godine iz sredstava Zaklade nagrađuju najbolji studenti bibliotekarstva od kojih se očekuje da će pridonijeti razvitku knjižničarske struke. Tako su laureati Morana Peranić i Tomislav Ivanjko primili uz povelju i po 3000 kuna.

Za razliku od nagrada najboljim studentima godišnje nagrade knjižnici ili pojedincu za poseban doprinos knjižničarskoj struci dodjeljuju se drugi put.

Gradskoj knjižnici Rijeka pripala je tako povelja i 8000 kuna za izdavanje publikacije "Narodne i školske knjižnice Primorsko-goranske županije: pogled županijske matične službe", autorice Ljiljane Črnjak.

Na današnjoj svečanosti tu su nagradu primile direktorica Gradske knjižnice Rijeka Marija Šegota-Novak te autorica Ljerka Črnjak koja je u riječima zahvale istaknula da je riječ o velikomu stručnom priznanju.

Predsjednica Zaklade profesorica Aleksandra Horvat podsjetila je da je svoju poznatu definiciju dobroga knjižničara iz 1971. Kenneth Powell zapravo predstavio nekoliko godina ranije na svom "zagrebačkom predavanju" kao gost profesorice Ljerka Markić-Čučuković.

A ta definicija po kojoj bi dobar knjižničar trebao biti osoba koja služi ljudima "rukama, glavom i srcem" trebala bi biti jamstvo za opstanak knjižničarske struke, smatra Aleksandra Horvat.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙