FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senat potvrdio Samuela Alita za suca američkog Vrhovnog suda

WASHINGTON, 31. siječnja 2006.(Hina) - Američki Senat potvrdio je uutorak konzervativnog suca Samuela Alita za suca Vrhovnog suda, čimebi, prema ocjenama analitičara, najviši američki sud mogao skrenutiudesno.
WASHINGTON, 31. siječnja 2006.(Hina) - Američki Senat potvrdio je u utorak konzervativnog suca Samuela Alita za suca Vrhovnog suda, čime bi, prema ocjenama analitičara, najviši američki sud mogao skrenuti udesno.

Oštro podijeljeni Senat potvrdio je Alita s 58-42 glasujući uglavnom po stranačkim linijama. Samo jedan senator iz redova većinskih republikanaca nije glasovao za Alita, dok su samo četiri demokratska senatora glasovala za njega.

To je najmanji broj senatora iz oporbene stranke koji je podržao jednog kandidata za Vrhovni sud u novijoj američkoj povijesti.

Predsjednik Vrhovnog suda John Roberts je nakon senatske odluke prisegnuo Alitoa na svečanosti u Vrhovnom sudu.

Alito će kao 110. sudac Vrhovnog suda zamijeniti umjereno konzervativnu sutkinju Sandru Day O'Connor koja je u sudu često bila presudni glas u važnim pitanjima.

Očekuje se da će se on svrstati uz konzervativnu skupinu Vrhovnog suda i mogao bi utjecati na ishod glasovanja o ključnim društvenim pitanjima poput pobačaja i prava manjina.

Demokrati su u oštroj stranačkoj raspravi izrazili zabrinutost da će konzervativni Alito, dosadašnji sudac saveznog prizivnog suda, poremetiti ideološku ravnotežu devetočlanog Vrhovnog suda pomičući ga udesno.

"Sam Alito je sjajan sudac pravednih nazora koji će točno interpretirati ustav i zakone, a neće donositi zakone sa sudačkog sjedala", rekao je predsjednik George W. Bush nakon što je njegov kandidat izglasan u Senatu.

Bush je osvojio dva predsjednička mandata obećavajući da će u Vrhovni sud dovesti nepokolebljive konzervativce. Prije Alita u Vrhovni sud je doveo i konzervativnog Johna Robertsa, sadašnjeg predsjednika najvišeg američkog suda.

Samuel Alito, 55, sin talijanskog useljenika, radio je kao odvjetnik i tužitelj prije nego je prije 15 godina postao sudac saveznog prizivnog suda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙