FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Senatski odbor za pravosuđe potvrdio kandidaturu suca Alita za Vrhovni sud

WASHINGTON,24. siječnja(Hina) - Konzervativni sudac Samuel Alito uutorak je prišao korak bliže američkom Vrhovnom sudu, kojeg bi mogaookrenuti udesno, nakon što je senatski Pravosudni odbor preporučioSenatu da odobri njegovu kandidaturu.
WASHINGTON,24. siječnja(Hina) - Konzervativni sudac Samuel Alito u utorak je prišao korak bliže američkom Vrhovnom sudu, kojeg bi mogao okrenuti udesno, nakon što je senatski Pravosudni odbor preporučio Senatu da odobri njegovu kandidaturu.

Pravosudni odbor, u kojem republikanci imaju većinu u odnosu na demokrate, podijelio se po stranačkoj liniji, glasujući s 10:8 u korist zahtjeva Senatu da prihvati kandidata predsjednika Georgea W. Busha. Svih devet republikanaca glasovalo je za potvrdu Alita, dok je svih osam demokrata bilo protiv.

Senat će Alitovu kandidaturu početi razmatrati u srijedu, ali se očekuje da će 100-člano tijelo, u kojem Bushovi republikanci imaju većinu, potvrditi njegovu kandidaturu.

Ako bude potvrđen, 55-godišnji Alito će zamijeniti sutkinju Sandru Day O'Connor, umjerenu konzervativku koja je održavala ideološku ravnotežu između konzervativaca i liberala u devetočlanom Vrhovnom sudu i često bila odlučujući glas u osjetljivim socijalnim pitanjima.

Demokrati su izrazili strahovanje da će Alito previše podržavati Bushove, kako tvrde, ionako proširene predsjedničke ovlasti. Također strahuju da će on u Vrhovnom sudu donijeti konzervativcima odlučujući peti glas u slučajevima poput pobačaja, prava crnaca i smrtne kazne.

Američka javnost većinom podržava Alitoa. Prema nedavnoj anketi televizije CNN, lista USA Today i Gallupa, 54 posto Amerikanaca smatra da bi Alito trebao biti potvrđen. Samo trećina ispitanika misli da će on, kako strahuju kritičari, glasovati za ukidanje odluke kojom je Vrhovni sud 1973. legalizirao pobačaj u SAD-u.

Republikanci u Odboru su podržavajući Alitoa istaknuli da će se ovaj bivši tužitelj i odvjetnik Reaganove administracije i sadašnji sudac saveznog Prizivnog suda, pridržavati zakona i ustava, a ne u odluke unositi svoja socijalna i politička stajališta.

Američki Vrhovni sud, kao najviša sudska instanca, ima značajan utjecaj često donoseći odluke koje oblikuju socijalni i politički život u Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙