FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Australija: Vasiljković ostaje u pritvoru

SYDNEY, 27. siječnja 2006. (Hina/AP) - Dragan Vasiljković, poznat ipod nadimkom "kapetan Dragan", ostat će u pritvoru do odluke oizručenju Hrvatskoj, odlučio je u petak sud u Sydneyu, javlja agencijaAP.
SYDNEY, 27. siječnja 2006. (Hina/AP) - Dragan Vasiljković, poznat i pod nadimkom "kapetan Dragan", ostat će u pritvoru do odluke o izručenju Hrvatskoj, odlučio je u petak sud u Sydneyu, javlja agencija AP.

Na saslušanju u Središnjem okružnom sudu u Sydneyu sudac Allan Moore odbio je zahtjev da se Vasiljković, koji je saslušanje pratio video-vezom iz zatvora u zapadnom dijelu Sydneya, pusti na slobodu do početka rasprave o tome hoće li biti izručen Hrvatskoj.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je krajem prošlog tjedna da će Hrvatska formalni zahtjev za izručenjem Vasiljkovića, koji je prošlog petka uhićen u Australiji, toj zemlji uputiti čim sa šibenskog Županijskog suda dobiju kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetana Dragana.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uhićen je u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Vasiljkoviću je lokalni sud u Sydneyju odredio zadržavanje bez prava na jamčevinu do prvog saslušanja 27. siječnja. Hrvatska mora u roku od 60 dana službeno zatraži izručenje, a savezni će sudac tada odlučiti može li se Vasiljkovića izručiti.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tereti ga se zbog toga što su tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevske konvencije, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙