FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi sudac nastavlja suđenje Sadamu

BAGDAD, 16. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novi će sudac od 24. siječnjapreuzeti predsjedanje postupkom protiv bivšeg iračkog predsjednikaSadama Huseina i sedmorice suoptuženika pred iračkim visokim kaznenimsudom, nakon ostavke suca Rizgara
BAGDAD, 16. siječnja 2006. (Hina/AFP) - Novi će sudac od 24. siječnja preuzeti predsjedanje postupkom protiv bivšeg iračkog predsjednika Sadama Huseina i sedmorice suoptuženika pred iračkim visokim kaznenim sudom, nakon ostavke suca Rizgara

Amina, objavio je u ponedjeljak AFP, pozivajući se na sudske izvore.

Sudac Amin, koji je predsjedao kaznenom komorom visokog suda na kojem se odvija suđenje bivšem iračkom diktatoru, "sigurno neće voditi raspravu 24. siječnja", rekao je taj izvor.

Očekivalo se da sudac Rizgar Amin predsjeda tom raspravom i nakon toga objavi razloge svojeg povlačenja.

"Još nije izabran njegov zamjenik, ali bi, logično, to trebao biti onaj koji mu je sjedio zdesna - Said al-Amaši", kazao je izvor, dodavši kako bi novi sudac, koji će trajno zamijeniti Amina, trebao biti izabran nakon početka nastavka suđenja, ako Amin u međuvremenu ne promijeni odluku.

Sud je u nedjelju priopćenjem potvrdio ostavku suca Amina, od koje on nije odustao.

"Sucu smo poslali izaslanstvo suda kako bi ga uvjerilo da nastavi suđenje, no bez uspjeha", izjavio je za Reuters glavni tužitelj na Sadamovom suđenju Džafar al-Musavi. "Ostaje pri svojoj ostavci. Neće doći u Bagdad i neće predsjedati idućom raspravom", dodao je.

Iračka vlada odbila je njegovu ostavku, ali to neće pokolebati Amina u njegovoj odluci, rekao je al-Musavi.

Amin nije službeno priopćio koji su razlozi njegove odluke, no dao je jasno do znanja kako je iznimno nezadovoljan raznim intervencijama do kojih dolazi tijekom suđenja i pritiscima što ih na njega čine vlada i šijitski politički čelnici koji ga (zato što je Kurd) smatraju preblagim sucem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙