FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar-Kitarović: Ulazak u euroatlantske integracije mora biti individualan

ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Osvrćući se na prijedlog Europskekomisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između petzemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije ipridruživanja, ministrica vanjskih poslova i europskih integracijaKolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak navečer kako procesulaska u euroatlantske integracije mora biti individualan i utemeljenna postignućima svake pojedine države.
ZAGREB, 27. siječnja 2006. (Hina) - Osvrćući se na prijedlog Europske komisije o stvaranju regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja, ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u petak navečer kako proces ulaska u euroatlantske integracije mora biti individualan i utemeljen na postignućima svake pojedine države.

"Naš je stav, kao što sam kazala, da CEFTA pruža dobar okvir kao postojeća organizacija. Mi čvrsto stojimo na poziciji da proces ulaska u euroatlantske integracije mora biti individualan, znači utemeljen na postignućima svake pojedine države u ovome području", rekla je za Hrvatsku televiziju ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović.

U vezi s prijedlogom Europske komisije u Banskim dvorima podsjećaju da je premijer Ivo Sanader još prošle godine predložio pojednostavljenje uvjeta za CEFTA-u, te nakon summita te asocijacije u prosincu prošle godine poslao pismo premijerima BiH, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Albanije i Moldove da postanu punopravne članice CEFTA-e.

Time je preduhitrio bilo kakve ambicije za bilo kakve asocijacije bilo koje vrste, kazao je za Hinu izvor iz Banskih dvora.

Hrvatska Vlada ističe da želi regionalnu suradnju kao strateški cilj Hrvatske, jer su to zemlje koje poznaju hrvatske brandove, i hrvatsko gospodarstvo na tim područjima može ostvariti uspjehe kroz nastup u klasterima i drugim oblicima trgovinske razmjene, kažu izvori u Vladi.

Ponavljaju pritom da svaka zemlja mora imati svoj neovisni put u EU i druge integracije - tko prvi ispuni cjelovito usklađenje na pravnom i gospodarskom planu postaje članica integracija. Hrvatska na tom putu želi biti sidro sigurnosti i gospodarskog napretka, ističu u Banskim dvorima.

Europska je komisija u petak predložila stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

Predstavljajući dokument koji je usvojila Europska komisija povjerenik za proširenje Olli Rehn istaknuo je kako stvaranje takve zone, što se Hrvatske tiče, ne bi trebalo gledati kao alternativu punopravnom članstvu, nego "kao mogućnost za daljnje jačanje trgovine unutar regije".

U dokumentu Europske komisije se navodi da su ministri trgovine zemalja jugoistočne Europe u lipnju 2005. u Sofiji počeli proces integriranja postojeće mreže bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u jedinstvenu regionalnu zonu slobodne trgovine, koji bi se trebao zaključiti do polovice 2006. godine i kako bi to stupilo na snagu 2007. godine.

Osim regionalne zone slobodne trgovine, Komisija također predlaže da se paneuropski sustav dijagonalne kumulacije podrijetla proširi i na zemlje s kojima je EU već zaključila Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dakle na Hrvatsku i Makedoniju, što bi bio prvi korak prema uključivanju cijele regije u taj sustav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙