FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže zonu slobodne trgovine na Balkanu

BRUXELLES, 27. siječnja 2006. (Hina) - Europska komisija je u petakpredložila stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između petzemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije ipridruživanja.
BRUXELLES, 27. siječnja 2006. (Hina) - Europska komisija je u petak predložila stvaranje regionalne zone slobodne trgovine između pet zemalja jugoistočne Europe, obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja.

"Komisija podupire brzo zaključivanje regionalnog sporazuma o slobodnoj trgovini između zemalja regije", kaže se u dokumentu koji je usvojila Europska komisija i koji je na konferenciji za novinare predstavio povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Cilj nam je potaknuti jačanje trgovine i investicija transformiranjem postojeće mreže bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u regionalnu zonu slobodne trgovine do kraja prve polovice ove godine", rekao je Rehn.

Stvaranje takve zone, što se Hrvatske tiče, ne bi trebalo gledati kao alternativu punopravnom članstvu, nego "kao mogućnost za daljnje jačanje trgovine unutar regije. Ne slažem se da bi razina trgovinske razmjene bila jednako visoka sa ili bez dobro funkcionirajuće regionalne zone slobodne trgovine", rekao je Rehn, odgovarajući na pitanje kako će uvjeriti hrvatske građane da zona nije srednjoročna zamjena za punopravno članstvo.

"Podsjetio bih da se Hrvatska u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju obvezala na regionalnu suradnju i vjerujem da će hrvatske vlasti nastaviti jačati tu suradnju", dodao je.

U dokumentu Europske komisije se navodi da su ministri trgovine zemalja jugoistočne Europe u lipnju 2005. u Sofiji započeli proces integriranja postojeće mreže bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini u jedinstvenu regionalnu zonu slobodne trgovine, koji bi se trebao zaključiti do polovice 2006. godine i kako bi to stupilo na snagu 2007. godine.

Osim regionalne zone slobodne trgovine, Komisija također predlaže da se paneuropski sustav dijagonalne kumulacije podrijetla proširi i na zemlje s kojima je EU već zaključila Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, dakle na Hrvatsku i Makedoniju, što bi bio prvi korak prema uključivanju cijele regije u taj sustav.

Sustav dijagonalne kumulacije podrijetla omogućuje lakši plasman roba na unutarnje tržište EU-a.

Komisija također predlaže da se olakša i pojednostavi izdavanje viza za ulazak u schengensku zonu. Taj se prijedlog ne odnosi na Hrvatsku jer je ona jedina od tih pet zemalja čiji građani mogu bez viza ulaziti u schengenski prostor.

"Poticanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta na zapadnom Balkanu predstavlja jedan od glavnih prioriteta EU-a. Danas je važno ojačati europske aspiracije u toj regiji. Perspektiva eventualnog pristupa EU-u snažno potiče ekonomske i političke reforme i ohrabruje pomirenje među narodima", kaže se u dokumentu Europske komisije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙