FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene u većini trgovina još uvijek iste

ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Većina trgovaca još uvijek nijemijenjala cijenu pojednih proizvoda u plastičnoj i pet ambalaži, dočijeg bi povećanja, kako je najavljeno proteklih dana iz Hrvatskeudruge poslodavaca, trebalo doći zbog primjene Pravilnika o ambalaži iambalažnom otpadu.
ZAGREB, 9. siječnja 2006. (Hina) - Većina trgovaca još uvijek nije mijenjala cijenu pojednih proizvoda u plastičnoj i pet ambalaži, do čijeg bi povećanja, kako je najavljeno proteklih dana iz Hrvatske udruge poslodavaca, trebalo doći zbog primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Kako su istaknuli u Billi i Mercatoru cijene za sada nisu mijenjane, budući od proizvođača nisu dobili nikakve promijene cjenika, no ističu kako su neki njihovi dobavljači najavili korekciju cijena.

Prema podacima iz prodavaonica Konzuma, Prehrane i Keruma također zasad još nije došlo do poskupljenja zbog početka primjene Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu, dok su u Dioni poskupjeli proizvodi Jamnice, u prosjeku od 19 do 37 posto.

Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda te sokova u plastičnoj i PET ambalaži zasad su nepromijenjene, doznaje se iz Dione.

Prema procjeni Hrvatske udruge poslodavaca, uračunavanjem svih četiriju naknada predviđenih ovim pravilnikom, ovisno o vrsti proizvoda te veličini ambalaže, rast cijena bio bi između 62 lipe i 1,30 kuna, a neke bi maloprodajne cijene porasle i do 40 posto.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), odnosno gospodarstvenici okupljeni u toj udruzi, predali su Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Umjesto modela predviđenog tim pravilnikom koji predviđa prikupljanje otpada u trgovinama uz povrat 50 lipa po boci, u HUP-u predlažu model zbrinjavanja otpada koji se ne bi prikupljao u trgovinama, već na 'zelenim otocima'.

Na novinarski upit hoće li se pridržavati Pravilnika koji je stupio na snagu s početkom ove godine, ukoliko ne dođe do promjena za koje se zalažu, proizvođači i i trgovci okupljeni u HUP-u istaknuli su da će se gospodarstvenici držati zakona.

Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša potvrdili su da od danas, 9. siječnja, prikupljanje ambalažnog otpada u svim velikim gradovima organiziraju komunalne tvrtke i ovlašteni skupljači, kojima građani mogu predavati staklenu, plastičnu ili limenu ambalažu soka, mlijeka, piva i drugih napitaka.

Komunalne tvrtke i ovlašteni skupljači te za sada samo neke trgovine vraćat će im 50 lipa po boci.

Prema podacima Ministarstva, 119 komunalnih tvrtki i ovlaštenih skupljača izjavilo je da su spremni prikupljati komunalni otpad od građana i vraćati im 50 lipa po boci (limenci), što potvrđuje primjenu Pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu od 1. siječnja ove godine.

Komunalne tvrtke će ambalažni otpad prikupljati do 16. ožujka 2006., a nakon toga taj bi posao trebale preuzeti trgovine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙