FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: pad prometa u trgovini na malo u studenom

ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ukupan promet svih pravnih osobakojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u Hrvatskoj je ustudenom prošle godine u odnosu na listopad nominalno bio manji za 6posto, a realno za 6,1 posto, dok je u odnosu na studeni 2004. godinenominalno povećan za 4 posto, a realno za 0,2 posto, objavio jeDržavni zavod za statistiku (DZS).
ZAGREB, 10. siječnja 2006. (Hina) - Ukupan promet svih pravnih osoba kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u Hrvatskoj je u studenom prošle godine u odnosu na listopad nominalno bio manji za 6 posto, a realno za 6,1 posto, dok je u odnosu na studeni 2004. godine nominalno povećan za 4 posto, a realno za 0,2 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Smanjenje prometa u maloprodaji tako se u studenom bilježi treći mjesec zaredom, nakon što je u rujnu, u odnosu na mjesec prije, smanjen nominalno 9,7 posto (realno za 10,4 posto), a u listopadu za 2,4 posto (realno za 3,3 posto).

Promet od trgovine na malo što ga ostvaruju sve pravne osobe koje se bave tom djelatnošću bez obzira na pretežnu djelatost je pak u studenom prošle godine u odnosu na prethodni mjesec nominalno bio manji za 6,8 posto, a realno za 6,9 posto. U odnosu na isti mjesec 2004. godine pak zabilježen je nominalni rast za 5,9 posto, a realni od 2 posto.

Prema podacima DZS-a, u prvih jedanaest mjeseci 2005. godine promet od trgovine na malo porastao je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine nominalno za 6,8 posto, a realno za 3,1 posto.

Promatrano po pretežnoj djelatnosti, porastu prometa od trgovine na malo u studenom prošle godine u odnosu na isti mjesec 2004. je najviše pridonio 23,3-postotni rast prometa u prodaji, održavanju i popravku motornih vozila te 12,5 posto veći promet u maloprodaji farmaceutskih, medicinskih, kozmetičkih i toaletnih proizvoda.

Na mjesečnoj razini, odnosno prema listopadu prošle godine, u studenom se povećanje prometa bilježi samo u prodaji, održavanju i popravku motornih vozila, i to za 8,7 posto.

Najveći pad prometa istodobno bilježe maloprodaja motornih goriva i maziva - za 13,7 posto te trgovina na malo tekstilom, odjećom, obućom i kožnim proizvodima - za 11,4 posto.

Promatrano pak prema trgovačkim strukama, promet od trgovine na malo u studenom u odnosu na prethodni mjesec najviše je porastao u prodaji dijelova i pribora za motorna vozila, i to za 26,2 posto.

Istodobno je najviše pao promet od trgovine motocikala i dijelova - za 34,5 posto, te od prodaje rabljene robe - za 30,8 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙