FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva: Prosvjed zbog brutalno pretučenog vojnika

MOSKVA/ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Ispred zgrade ruskogministarstva obrane u Moskvi održava se u subotu prosvjed zbogincidenta u kojem je jedan pitomac vojne akademije tako teškoozlijeđen da su mu liječnici morali amputirati noge i genitalije,javili su ruski mediji.
MOSKVA/ZAGREB, 28. siječnja 2006. (Hina) - Ispred zgrade ruskog ministarstva obrane u Moskvi održava se u subotu prosvjed zbog incidenta u kojem je jedan pitomac vojne akademije tako teško ozlijeđen da su mu liječnici morali amputirati noge i genitalije, javili su ruski mediji.

Međutim, dok ruski mediji uglavnom javljaju o nekoliko desetaka prosvjednika, svjetske novinske agencije iznose brojku od oko 200 do 300 prosvjednika.

Pitomac tenkovske akademije u ruskoj regiji Čeljabinsk na Uralu, Andrej Sičev, ostao je bez nogu i genitalija nakon što su ga drugi vojnici i nadređeni tri sata brutalno tukli. Rane su se inficirale i život mu je spašen amputacijom. Taj je skandal šokirao rusku javnost.

Prosvjednici su iskazali svoju potporu novacima koje često zlostavljaju stariji vojnici u ruskoj vojsci, javio je radio Eho Moskve.

Neki od prosvjednika tražili su ostavke ministra obrane Sergeja Ivanova i predsjednika Vladimira Putina.

Nekoliko desetaka policajaca osigurava prosvjed, koji nema potrebnu dozvolu za održavanje, i prosvjednici ne uzvikuju slogane vjerojatno zbog upozorenja policije da će ih rastjerati ako budu radili nered.

Sličan prosvjed održan je i u Jekatarinburgu, glavnom gradu regije Čeljabinsk iz koje potiče i Sičev.

Tužitelji su izjavili da 18-ogodišnji Sičev mučen i pretučen 31. prosinca prošle godine. Nanesene su mu teške ozljede i došlo je do gangrene zbog čega je morala biti izvršena amputacija. Još nekoliko vojnika je pretučeno u istom incidentu, ali oni su prošli s lakšim ozljedama.

Ivanov, koji nije znao za taj incident do prošlog tjedna, naredio je u petak provođenje istrage o tome zašto vojni dužnosnici nisu odmah prijavili incident i rekao je da je pritvoreno sedam vojnika. Također je otpustio čelnika tenkovske akademije, koji je optužen za zloupotrebu ovlasti kako bi navodno prikrio zločin.

Sičev je prebačen u bolnicu tek nekoliko dana nakon incidenta, kada je već bio u kritičnom stanju.

Taj je incident, osim što je izazvao veliki bijes ruske javnosti, također naštetio ugledu Ivanova, kojeg se smatralo potencijalnim nasljednikom Putina na izborima 2008.

Skupine za ljudska prava optužuju vojne dužnosnike da provode žestoki bullying kao sredstvo održavanja discipline.

Ruski muškarci u dobi između 18 i 27 godina moraju odslužiti najmanje dvije godine vojnog roka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙