FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čubais ne dolazi na Svjetski gospodarski forum u Davos

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Direktor elektroenergetskog sektoraRusije Anatolij Čubais otkazao je sudjelovanje na ovogodišnjemSvjetskom gospodarskom forumu u Davosu zbog teškoća s kojima je tajsustav suočen otkako je počeo val krajnje hladnoće u Rusiji, priopćenoje iz njegovog ureda u utorak.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Direktor elektroenergetskog sektora Rusije Anatolij Čubais otkazao je sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu zbog teškoća s kojima je taj sustav suočen otkako je počeo val krajnje hladnoće u Rusiji, priopćeno je iz njegovog ureda u utorak.

Ured za odnose s javnošću Ujedinjenog energetskog sustava Rusije priopćio je kako bivši zamjenik ruskog premijera i predstojnik ureda predsjednika u vrijeme Borisa Jeljcina neće sudjelovati na skupu koji počinje u srijedu u Davosu.

Hladni val u Rusiji, koji traje već drugi tjedan, uzrokovao je porast potrošnje električne energije do krajnjih granica, jer su se Rusi okrenuli električnim grijalicama kako bi nadoknadili manjak topline iz sustava grijanja u stambenim prostorima.

Svjetski politički i gospodarski čelnici, sudionici Svjetskog gospodarskog foruma, počeli su se okupljati u Švicarskoj.

Svjetski gospodarski forum u Davosu uvodnim će govorom o ciljevima njemačke gospodarske politike u srijedu otvoriti njemačka kancelarka Angela Merkel.

U švicarskom zimskom centru očekuje se dolazak više od 2300 istaknutih predstavnika svjetske politike i gospodarstva.

Uvodni govor Angele Merkel, kako ocjenjuju u krugovima organizatora, smatra se posebno važnim jer njemačka kancelarka će kao jedina vodeća političarka predstavljati u Davosu jednu od članica skupine G8 (sedam vodećih industrijskih zemalja + Rusija).

Ovogodišnji moto gospodarskog foruma za čije je osiguranje angažirano 6500 vojnika švicarske vojske, glasi "kreativni imperativ". Globalni izazovi mogu se svladati samo uz pomoć kreativnih ideja, objašnjenje je gesla. Među ovogodišnjim gostima su između ostalih afganistanski predsjednik Hamid Karzai, irački premijer Ibrahim Džafari i paksitanski predsjednik Pervez Musharraf, kao i više od 60 ministara. Gospodarstvo će predstavljati 730 šefova poduzeća i koncerna, više no ikad dosada.

Glavne teme skupa bit će brzo rastuće gospodarstvo Kine i Indije, nezaposlenost i energetska pitanja. Među političkim temama dominirat će uz borbu protiv terorizma, stanje na Bliskom istoku, Afganistanu i Iraku. Govorit će se i o nuklearnom sporu s Iranom, pogotovo što će u Davosu biti prisutan i direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) Mohamed ElBaradei.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙