FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vojska opterećena ratovima u Iraku i Afganistanu

WASHINGTON,25. siječnja 2006.(Hina) - Američka vojska tako jepreopterećena ratovima u Iraku i Afganistanu da to može ugrozitinjezinu misiju, zaključak je izvješća oporbenih demokrata ali iizvješća koje je naručio Pentagon, a oba su objavljena u srijedu.
WASHINGTON,25. siječnja 2006.(Hina) - Američka vojska tako je preopterećena ratovima u Iraku i Afganistanu da to može ugroziti njezinu misiju, zaključak je izvješća oporbenih demokrata ali i izvješća koje je naručio Pentagon, a oba su objavljena u srijedu.

Demokrati ocjenjuju da su američke snage opterećene do točke koja može ugroziti status Sjedinjenih Država kao velesile.

U drugom izvješću, koje je naručio Pentagon, umirovljeni časnik Andrew Krepinevich upozorava da bi se zbog ratnih napora u Iraku mogla katastrofalno smanjiti sposobnost američke vojske da uspješno obavi misiju.

Krepinevich dodaje da je američka kopnena vojska u utrci s vremenom kako bi se prilagodila zahtjevima ratova u Iraku i Afganistanu.

Bivša državna tajnica Madeleine Albright je predstavljajući izvješće govorila o dugoročnim izazovima pred kojima se nalazi američka vojska.

"Mislim da imamo najbolju vojsku na svijetu. Ali kao što kaže stoji u ovom izvješću, ona je preopterećena", rekla je Madeleine Albright i dodala da to može otežati izvršavanje obveza SAD-a u svijetu.

Demokrati su optužili Bushovu administraciju da nije kako treba planirala poslijeratne operacije u Iraku i pozvali da se više ulaže u modernizaciju kopnenih snaga i te zatražili da se kopnena vojska poveća za najmanje 30.000 vojnika.

Krepinevich je zaključio da kopnena vojska ne može dovoljno dugo održati sadašnji korak čestog razmještanja snaga u Iraku kako bi slomila iračku pobunu. Ocijenio je da je Pentagon odlučio ove godine početi smanjivati snage u Iraku djelomice zato što je shvatio da je kopnena vojska previše opeterećena.

Kao dokaz on iznosi činjenicu da 2005. vojska prvi put nakon 1999. nije postigla svoje ciljeve u novačenju te da nudi novčane poticaje za stupanje u vojsku.

I demokrati upozoravaju na krizu u novačenju i u zadržavanju sadašnjih vojnika.

Priznajući da je vojska opterećena zahtjevima rata predstavnici kopnenih snaga, međutim, tvrde da je vojska u stanju osigurati snage za izvršavanje svojih misija.

Krepinevich nije zaključio da SAD odmah treba povući snage iz Iraka, ali je istaknuo bi njihov broj do kraja godine trebalo smanjiti sa sadašnjih oko 136.000 na manje od 100.000.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙