FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužitelj osporavao iskaz Miloševićevog svjedoka Kotura

DEN HAAG,24. siječnja(Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u utorak je unastavku haškog suđenja Slobodanu Miloševiću osporavao iskaz svjedokaobrane Milana Kotura, pukovnika Vojske Jugoslavije koji je negiraosudjelovanje vojske u zločinima na Kosovu 1998./99.
DEN HAAG,24. siječnja(Hina) - Tužitelj Geoffrey Nice u utorak je u nastavku haškog suđenja Slobodanu Miloševiću osporavao iskaz svjedoka obrane Milana Kotura, pukovnika Vojske Jugoslavije koji je negirao sudjelovanje vojske u zločinima na Kosovu 1998./99.

Citirajući iskaze više svjedoka optužbe za Kosovo iz 2002., prve godine suđenja Miloševiću, Nice je dokazivao kako su snage VJ i MUP-a Srbije 1998./99. planski protjerivale Albance s Kosova, što je svjedok negirao.

Tužitelj je citirao iskaz pripadnika Verifikacijske misije OESS-a na Kosovu Richarda Cianglinskog kako mu je Kotur, kao tadašnji oficir za vezu s misijom OESS-a, potvrdio postojanje takvog plana VJ i MUP-a, no svjedok je kazao da "plan nije postojao".

Također je citirao svjedočenja dvojice bivših vojnika VJ o govoru generala VJ Nebojše Pavkovića vojnicima u ožujku 1999. kako "čim padnu prve bombe NATO-a treba počistiti pozadinu od Albanaca".

Vojnici su opisali i operacije čišćenja 40-ak albanskih sela u kojima su ubijene stotine civila a njihove kuće spaljene, podsjetio je tužitelj Nice.

Svjedok Kotur negirao je te dokaze, rekavši kako nije bio prisutan na Pavkovićevu govoru te da vojnici na suđenju nisu rekli istinu.

Tužitelj je također inzistirao na sudjelovanju Koturove postrojbe u pokolju više od 100 albanskih civila u selu Meja, kod Suve Reke, 27. travnja 1999., čija su tijela nađena u masovnoj grobnici u Batajnici.

Kotur je naveo kako je njegova uloga u toj operaciji bila samo koordinacija s MUP-om, na što je Nice podsjetio kako je dan prije u glavnom ispitivanju rekao da se ne sjeća gdje je bio u to vrijeme.

"Jučer ste lagali sudu da se ne sjećate što ste radili 27. travnja?", kazao je tužitelj prisilivši svjedoka da opširno objašnjava kako je u međuvremenu osvježio pamćenje.

Milošević, koji od rujna 2004. sam izvodi dokaze protiv optužnice za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu devedesetih, sutra bi trebao izvesti novog svjedoka obrane.

Raspravno vijeće ICTY-a, koje vodi proces protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika, još nije donijelo odluke o zahtjevu obrane da se Miloševiću omogući odlazak na liječenje u Moskvu za što je Rusija dala potrebna jamstva, kao ni o zahtjevu Tužiteljstva da se suđenje nastavi u njegovoj odsutnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙