FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Del Ponte: Protivimo se Miloševićevu liječenju u Rusiji

BRUXELLES, 19. siječnja 2006. (Hina) - Haško tužiteljstvo se snažnoprotivi puštanju Slobodana Miloševića na privremenu slobodu radiliječenja u Rusiji i očekuje da će sudsko vijeće odbaciti takavzahtjev, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu glavna haška tužiteljicaCarla del Ponte.
BRUXELLES, 19. siječnja 2006. (Hina) - Haško tužiteljstvo se snažno protivi puštanju Slobodana Miloševića na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji i očekuje da će sudsko vijeće odbaciti takav zahtjev, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu glavna haška tužiteljica Carla del Ponte.

"Tužiteljstvo se tome snažno protivi i očekuje da sudsko vijeće to neće prihvatiti. Gospodin Milošević ima vrlo dobre liječnike u Den Haagu", izjavila je Carla del Ponte nakon razgovora s povjerenikom Europske komisije za proširenje Ollijem Rehnom.

Carla del Ponte u četvrtak je u Bruxellesu razgovarala s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, visokim predstavnikom EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Javierom Solanom i povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom. Glavna tema tih razgovora bila je nesuradnja Srbije s Haškim sudom.

Na pitanje je li kontaktirala ruske vlasti u vezi s medijskim izviješćima da se ratni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić krije u Rusiji, Del Ponte je rekla da za to nije bilo potrebe, "jer se Mladić nalazi u Srbiji, gdje ga štiti dio srbijanske vojske".

Glavna haška tužiteljica je istaknula da joj potrebna pomoć Europske unije kako bi se preostali haški bjegunci našli pred Sudom, što se pokazalo učinkovitim u slučaju Hrvatske, koja sada u potpunosti surađuje.

"Vrijeme je da se optuženi za genocid u Srebrenici nađu u Den Haagu", rekla je tužiteljica.

Povjerenik Rehn je rekao da će nesuradnja sigurno imati "teške posljedice" na tijek pregovora Srbije i Crne Gore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

"Ako Srbija ne postigne punu suradnju to će sigurno imati teške posljedice na tijek pregovora. Prije toga moram se konzultirati sa zemljama članicama, ali osobno ne vjerujem da se taj Sporazum može zaključiti bez pune suradnje s Haškim sudom", rekao je Rehn, dodajući da je prekid pregovora "svakako jedna od mogućnosti".

"Oči su sada uprte u Srbiju, očekujemo punu suradnju, prije svega uhićenje Ratka Mladića i Radovana Karadžića", rekao je Rehn. "Srbija se mora odlučiti između nacionalističke prošlosti i europske budućnosti", dodao je.

Prema riječima Cristine Gallach, glasnogovornice Javiera Solane, EU će ozbiljno uzeti u obzir poruke glavne haške tužiteljice. Solana će o tome obavjestiti zemlje članice EU-a, rekla je Gallach.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙