FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sektor čelika potaknuo značajne dobitke na europskim burzama

LONDON,FRANKFURT, 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u petak su dosegnule najviše razine od kolovoza 2001., uslijedjačanja dionica proizvođača čelika koje su se našle u središtupozornosti nakon što je Mittal Steel za kupnju svoga konkurentaArcelora ponudio 18,6 milijardi eura.
LONDON,FRANKFURT, 27. siječnja 2006. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u petak su dosegnule najviše razine od kolovoza 2001., uslijed jačanja dionica proizvođača čelika koje su se našle u središtu pozornosti nakon što je Mittal Steel za kupnju svoga konkurenta Arcelora ponudio 18,6 milijardi eura.

Londonski Ftse indeks skočio je jedan posto na 5.780 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na gotovo istom dobitku, dosegnuvši 5.607 bodova.

Dionice Arcelora, najvećeg svjetskog proizvođača čelika, poskočile su 33 posto na 29,61 eura nakon što je trgovina nastavljena po objavi Mittalove ponude za kupnju manjeg rivala Arcelora.

Njemački proizvođač čelika ThyssenKrupp zabilježio je skok cijena dionica od 7,3 posto nakon što je Mittal objavio da je u sklopu svoje ponude pristao prodati sve svoje dionice Dofascoa njemačkom proizvođaču čelika koji je od Arcelora izgubio u cjenovnom nadmetanju oko kanadske kompanije.

"To je nevjerojatno. Pritisak na ostale proizvođače čelika da se konsolidiraju nedvojbeno raste", kazao je Michael Tappeiner, analitičar u WestLB-u.

Britanski Corus i njemački Salzgitter redom su zabilježili skok cijena dionica od 10 posto budući da je Mittalova ponuda potaknula špekulacije o daljnjim transakcijama u tom fragmentiranom sektoru.

Također povezan s tim poslom, francuski Alstom bio je na dobitku, s rastom cijena dionica od gotovo pet posto, budući da su ulagači počeli kalkulirati kako bi on mogao zamijeniti Arcelor u indeksu Pariške burze CAC-40 ako dođe do realizacije Mittalovog preuzimanja. Trgovina Mittalovim dionicama ostala je suspendirana.

Od dobitnika u sektoru rudarstva isticali su se BHP Billiton, čije su dionice skočile 2,7 posto, te Rio Tinto, na dobitku od 2,3 posto uslijed rasta cijena kovina. Na strani dobitnika još su se našli i pripadnici naftnog sektora zbog ponovnog rasta cijena nafte iznad 67 dolara uslijed zabrinutosti oko isporuka iz Irana i Nigerije. Dionice British Petroleuma ojačale su 2,2 posto a Totalove dva posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei poskočio je 3,58 posto, dosegnuvši 16.460 bodova, najvišu razinu na zatvaranju od rujna 2000. Riječ je o ujedno najvećem njegovom dnevnom postotnom dobitku od listopada 2002.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙