FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena "Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe" Ivana Jurišića

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga "Hrvatska od 7. stoljeća doVijeća Europe" Ivana Jurišića, kojom je obuhvaćena hrvatska povijestod njenih začetaka do danas, predstavljena je danas u Učiteljskojakademiji u Zagrebu, a u njenoj galeriji je uoči promocije otvorenaizložba ilustracija knjige autora Nenada Jankovića.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Knjiga "Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe" Ivana Jurišića, kojom je obuhvaćena hrvatska povijest od njenih začetaka do danas, predstavljena je danas u Učiteljskoj akademiji u Zagrebu, a u njenoj galeriji je uoči promocije otvorena izložba ilustracija knjige autora Nenada Jankovića.

Recenzent Franko Mirošević vrijednost knjige vidi u tome što je ona "oslobođena mitomanskog pristupa", jer se, nepomenuo je, temelji na historiografskim rezultatima i spoznajama.

Jurišić je u taj, kako je kazao Mirošević, pouzdan, praktičan i lijep vodič kroz hrvatsku prošlost, utkao sve bitne događaje, prijelomne epohe i osobe važne za povijesna zbivanja na našim prostorima.

Recenzent Dragutin Pavličević je rekao da je "Hrvatska od 7. stoljeća do Vijeća Europe" jedan od rijetkih pregleda hrvatske povijesti od samih početaka do danas i ocijenio da će je moći koristiti već i učenici od 4. razreda osnovne škole jer je lako i tečno pisana.

Autor Ivan Jurišić je kazao da je na malo stranica pokušao prikazati sve: političku i ekonomsku povijest Hrvatske, njezinu umjetnost i kulturu. Posebno je izdvojio posljednji dio u kojem obrađuje temu hrvatskog iseljeništva od tridesetih godina 19. stoljeća do danas.

Jurišićevo djelo podijeljeno je u devet cjelina. Počinje poglavljem o prostoru današnje Hrvatske prije dolaska Hrvata, kada su ovdje prodrli Kelti koji su s ilirskim plemenima do dolaska Rimljana činili osnovicu pučanstva, a završava samostalnom Republikom Hrvatskom.

Ostala poglavlja su Hrvatska kao kneževina i kraljevina, Hrvatska u zajednici s Ugarskom, Hrvatska s Hasburgovcima u borbi protiv Osmanlija, Hrvatska između austrijskog centralizma i ugarskog hegemonizma, Hrvati u prvoj jugoslavenskoj državi, Nezavisna Država Hrvatska i Hrvatska u drugoj jugoslavenskoj državi.

Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća Slovo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙