FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mesić: Rugova je bio europski Gandi

PRIŠTINA,26.siječnja 2006.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić,koji je u četvrtak u Prištini prisustvovao pogrebu predsjednika KosovaIbrahima Rugove, izjavio je novinarima da je došao u Prištinu odatipočast velikom borcu za mir jer Rugova je europski Gandi, koji seuvijek borio za politička rješenja, mirnim putem.
PRIŠTINA,26.siječnja 2006.(Hina) - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u četvrtak u Prištini prisustvovao pogrebu predsjednika Kosova Ibrahima Rugove, izjavio je novinarima da je došao u Prištinu odati počast velikom borcu za mir jer Rugova je europski Gandi, koji se uvijek borio za politička rješenja, mirnim putem.

"Nakon Rugovine smrti sasvim je sigurno da će se nastaviti proces usvajanja međunarodnih standarda kao i rješavanja statusa Kosova. Rugovina smrt neće to zaustaviti, možda će čak neke stvari i ubrzati. Vidjeli ste koliko je državnih izaslanstava i predstavnika međunarodnih institucija došlo u Prištinu i sve to upućuje na želju da se status Kosova riješi", izjavio je Mesić. On je istaknuo da je najvažnije da se do rješenja dođe bez uporabe sile.

Hrvatski je predsjednik izrazio uvjerenost da na Kosovu nakon Rugovine smrti neće doći do trzavica jer kosovski čelnici imaju iste strateške ciljeve.

Mesić je također kazao da nema smisla odgađati konačno rješenje za Kosovo kao i za Crnu Goru jer je to realnost nastala nakon raspada bivše SFRJ.

Komentirajući napad na hrvatske diplomate u Beogradu u srijedu navečer, Mesić je rekao da je na vlastima Srbije da otkriju počinitelje i naredbodavce.

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je tijekom boravka u Prištini, u hotelu "Grand", razgovarao s predsjednikom Albanije Alfredom Moisiuom o približavanju zemalja regije Europskoj uniji. S civilnim upraviteljem UN-a na Kosovu Sorenom Jessen-Petersenom o stanju na Kosovu i pregovorima o statusu Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙