FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Priština: Kosovski građani i Albanci s drugih područja odaju počast Rugovi

PRIŠTINA,24. siječnja 2006(Hina) - Više desetaka tisuća građana Kosovai drugih područja gdje žive Albanci odaju u utorak od devet satiujutro počast u Skupštini Kosova preminulom predsjedniku IbrahimuRugovi, koji je preminuo u subotu od posljedica raka u plućima.
PRIŠTINA,24. siječnja 2006(Hina) - Više desetaka tisuća građana Kosova i drugih područja gdje žive Albanci odaju u utorak od devet sati ujutro počast u Skupštini Kosova preminulom predsjedniku Ibrahimu Rugovi, koji je preminuo u subotu od posljedica raka u plućima.

Iako to još službeno nije potvrđeno, prema nekim izvorima iz kabineta preminulog kosovskog predsjednika, Rugova će biti pokopan u četvrtak u podne na Groblju palih boraca u Velaniji u Prištini, nedaleko njegove rezidencije.

Kosovo se priprema za doček svjetskih čelnika koji dolaze odati počast preminulom kosovskom predsjedniku. Kako su objavili dužnosnici Zračne luke u Prištini, do sada je gotovo 40 državnih izaslanstava potvrdilo dolazak preko ove zračne luke, a ima zahtjeva i za dodatnim komercijalnim letovima pa se očekuje dolazak i iz dijaspore. Po pisanju medija, svoj su dolazak potvrdili Javier Solana, Martti Ahtisaari, Olli Rehn, a očekuje se i dolazak na pokop dužnosnika iz regije, Stipe Mesića, Janeza Drnovšeka, Branka Crvenkovskog i Mile Đukanovića.

Prištinski dnevnik na albanskome "Zeri" navodi da Kosovo ne želi da bilo koji dužnosnik iz Beograda dođe na pokop Rugovi. Predsjednik Srbije Boris Tadić u ponedjeljak je zatražio od UNMIK-a da mu omogući sudjelovanje u ceremoniji pokopa. Jedan dužnosnik kosovske Vlade potvrdio je za dnevnik "Zeri" da je čuo za zanimanje Beograda za slanje predstavnika na pokop, no prema njegovim riječima, kosovska strana će odbiti dolazak bilo kojeg srbijanskog dužnosnika.

Mediji u Prištini navode u utorak kako će mjesto predsjednika Kosova ostati upražnjeno najmanje 15 dana dok traje dan žalost, što znači da će predsjednik Skupštine Kosova Nexhat Daci, koji po Ustavnom okviru Kosova preuzima dužnost predsjednika dok parlament ne izabere novog, tek po isteku tih 15 dana preuzeti dužnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙