FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zahtjev za Vasiljkovićevim izručenjem u narednih nekoliko dana

ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa prevelo jena engleski jezik kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za kojese sumnjiči Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, pa ćeformalni zahtjev za njegovim izručenjem Australiji biti upućen krajemovog ili početkom sljedećeg tjedna.
ZAGREB, 26. siječnja 2006. (Hina) - Ministarstvo pravosuđa prevelo je na engleski jezik kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, pa će formalni zahtjev za njegovim izručenjem Australiji biti upućen krajem ovog ili početkom sljedećeg tjedna.

Prije nego se zahtjev pošalje australskim vlastima potrebno je učiniti još neke zadnje provjere, izjavio je danas Hini šef kabineta ministrice pravosuđa Mario Krešić.

Riječ je o dokumentaciji koju je protiv Vasiljkovića sastavio šibenski Županijski sud, a Ministartsvo pravosuđa ju je zaprimilo u ponedjeljak 23. siječnja.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin uhićen je u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Australski mediji objavili su da Vasiljkovićevi odvjetnici najavljuju žalbu Vrhovnom sudu uz tvrdnju da je njegovo pritvaranje nezakonito i u suprotnosti s australskim Ustavom. Odvjetnici George Draca, Richard Thomas i Bradley Slowgrove smatraju da je njihov klijent nelegalno u pritvoru te da će pravosudna tijela to uvidjeti i donijeti odluku o njegovom puštanju na slobodu, piše list The Australian.

Vasiljkoviću je lokalni sud u Sydneyju odredio zadržavanje bez prava na jamčevinu do prvog saslušanja 27. siječnja. Hrvatska mora u roku od 60 dana službeno zatražiti izručenje, a savezni će sudac tada odlučiti može li se Vasiljkovića izručiti.

Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti Vasiljkovića da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevske konvencije, oštećene su i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙