FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: Uskoro i formalni zahtjev za izručenjem kapetana Dragana

ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt izjavila je danas da će Hrvatska formalni zahtjev za izručenjemDragana Vasiljkovića, koji je u petak uhićen u Australiji, toj zemljiuputiti čim sa šibenskog Županijskog suda dobiju kompletnudokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetanaDragana.
ZAGREB, 20. siječnja 2006. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je danas da će Hrvatska formalni zahtjev za izručenjem Dragana Vasiljkovića, koji je u petak uhićen u Australiji, toj zemlji uputiti čim sa šibenskog Županijskog suda dobiju kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetana Dragana.

"To će biti vrlo skoro, najvjerojatnije idući tjedan, iako je zakonski rok za podnošenje zahtjeva 45 dana od uhićenja", izjavila je Škare Ožbolt za Hinu, dodajući da pozdravlja odluku australskih vlasti da se uhiti Vasiljkovića.

Dokumentacija bi u Ministarstvo trebala biti poslana kada postupak, koji se protiv Vasiljkovića vodi na šibenskom Županijskom sudu, postane pravomoćan, odnosno kada prođe žalbeni rok, pojasnila je ministrica. Nakon toga Ministarstvo će putem Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija stupiti u kontakt s australskim vlastima.

Sudac šibenskog Županijskog suda Dalibor Dukić, koji je protiv Vasiljkovića raspisao nalog za međunarodnu tjeralicu, odredio pritvor i pokrenuo istragu, kazao je da će kompletna dokumentacija o tom slučaju Ministarstvu biti poslana već danas.

Nakon što je rješenje o istrazi i pritvoru postalo pravomoćno Vasiljkovićev branitelj po službenoj dužnosti žalio se na jednu od točaka koje je u optužnici navelo tužiteljstvo. No, danas je i ta žalba odbijena i cijeli je predmet postao pravomoćan, pojasnio je Dukić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, uhićen je u petak u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska, objavile su u petak strane agencije.

Prema pisanju agencije AP, Vasiljković je nakratko izveden pred lokalni sud u Sydneyju, gdje mu je određeno zadržavanje bez prava na jamčevinu do prvog saslušanja 27. siječnja. Kako je objavila njemačka novinska agencija DPA, glavni državni odvjetnik Philip Ruddock poručio je da će australske vlasti surađivati s hrvatskim vlastima kako bi proces izručenja bio usklađen s australskim zakonima. Dodao je kako hrvatske vlasti sada moraju podnijeti formalni zahtjev za izručenjem. Prema njegovim riječima, Hrvatska ima 60 dana da i službeno zatraži izručenje, a savezni će sudac tada odlučiti može li se Vasiljkovića izručiti.

Prema pisanju Reutersa, odluči li sud da Vasiljkovića treba izručiti, ministar pravosuđa Chris Ellison donosi konačnu odluku hoće li ga poslati u Hrvatsku na suđenje.

Ministarstvo unutarnjih poslova je početkom siječnja na nalog šibenskog istražnog suca raspisalo međunarodnu tjeralicu za Draganom Vasiljkovićem. Šibensko Županijsko državno odvjetništvo tereti ga da je kao zapovjednik jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, odnosno zapovjednik nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojba "Alfa", postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

Osumnjičen je da je u lipnju i srpnju 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije. Tereti ga se i da je kao zapovjednik jedinica za posebne namjene u srpnju 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada i zauzimanja glinske Policijske postaje, prigradskog naselja Jukinca, te sela Gornjeg i Donjeg Viduševca. Tereti ga se zbog toga što su tijekom tog napada, protivno odredbama Ženevske konvencije, oštećene i uništene civilne zgrade, stanovništvo je natjerano u bijeg, opljačkana im je imovina, a ubijeni su i ranjeni civili među kojima i jedan strani novinar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙