FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slučaj Bevc: Slovenija nije stranka u postupku izručenja

LJUBLJANA,24. siječnja 2006.(Hina) - Slovenija nije stranka u postupkuizručenja bivšeg direktora PIK-a Vrbovec Bojana Bevca koji je unedjelju uhićen u Austriji i nalazi se u pritvoru u Klagenfurtu,javili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na izjavepredstavnika sudbene i izvršne vlasti.
LJUBLJANA,24. siječnja 2006.(Hina) - Slovenija nije stranka u postupku izručenja bivšeg direktora PIK-a Vrbovec Bojana Bevca koji je u nedjelju uhićen u Austriji i nalazi se u pritvoru u Klagenfurtu, javili su u utorak slovenski mediji koji se pozivaju na izjave predstavnika sudbene i izvršne vlasti.

Budući da je međunarodnu tjeralicu za njim pokrenula Hrvatska jer se nije odazivao na proces koji se vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu u vezi s kaznenom prijavom za gospodarski kriminal dok je kao krizni menadžer radio u Hrvatskoj, Slovenija bi u postupak izručenja mogla biti umiješana samo u slučaju da se od nje zatraži da u Hrvatsku bude izručen kopnenim putem, o čemu bi odlučivalo Ministarstvo pravosuđa.

To je za Slovenski radio potvrdio i ministar pravosuđa Lovro Šturm.

Slovenski mediji navode da će Bevčevo uhićenje vjerojatno ubrzati postupak njegova smjenjivanja s mjesta direktora staklarne Rogaška, što je već bilo najavljeno.

Bevc je slovenski državljanin, pa njegovo izručenje na osnovi tjeralice preko Interpola nije bilo moguće dok je bio u Sloveniji, a uhićen je u Austriji na graničnom prijelazu.

Slovenski Ustav u svom 47. članku navodi da slovenskog državljanina nije moguće izručiti ili predati osim u slučaju kad obveza izručenja proizlazi iz međunarodnog ugovora kojim je država dio suverenih prava prenijela na međunarodnu organizaciju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙