FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HTV objavio snimku ratnih zločina vojnika 'kapetana Dragana'

ZAGREB, 22. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska televizija (HTV) objavilaje u subotu na večer snimku koja, kako je najavila, svjedoči ozločinima koje su počinili pripadnici paravojnih postrojba podređenihDraganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan.
ZAGREB, 22. siječnja 2006. (Hina) - Hrvatska televizija (HTV) objavila je u subotu na večer snimku koja, kako je najavila, svjedoči o zločinima koje su počinili pripadnici paravojnih postrojba podređenih Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan.

Video snimku nabavili su i Dnevniku dostavili hrvatski branitelji, a ona potkrepljuje navode iz optužnice protiv Vasiljkovića koja govori o ubijanju civila, pljački i paležu na području Banovine, rekao je urednik Dnevnika.

Jedna od točaka otužnice Vasiljkovića tereti da je pripremao napad na sela Gornji i Donji Viduševac u glinskoj općini u rujnu 1991., a u istom prilogu HTV-a o tim je danima govorio umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske Ivica Pandža - Orkan.

On je rekao da je kapetan Dragan "osobno isplanirao akciju zauzimanja policijske postaje u Glini te zajedno s oficirima JNA napravio plan zauzimanja sela od Gline prema Kupi - Gornjeg i Donjeg Viduševca, u kojima su počinjeni ratni zločini".

"Vojnici kapetana Dragana na području Sisačko-moslavačke županije počinili su najteže ratne zločine čiji je rezultat 2100 ubijenih, a o tome svjedoči 2100 grobova", rekao je Pandža.

Osim toga, kapetana Dragana se tereti da je u lipnju i srpnju 1991. na području Knina i Benkovca mučio i ubijao zarobljene pripadnike Hrvatske vojske i policije.

Nekadašnji zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, a sada australski državljanin Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uhićen je u petak u Sydneyju na temelju međunarodne tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je u petak da će Hrvatska poslati Australiji službeni zahtjev za izručenjem Dragana Vasiljkovića čim sa šibenskoga Županijskog suda dobije kompletnu dokumentaciju o ratnim zločinima za koje se sumnjiči kapetana Dragana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙