FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rusija razmatra Miloševićev zahtjev za liječenjem

ZAGREB/MOSKVA, 18. siječnja 2006. (Hina) - Moskva razmatra zahtjevbivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da se podvrgneliječenju u ruskoj bolnici, objavila je u srijedu agencija Interfaxcitirajući ministarstvo vanjskih poslova.
ZAGREB/MOSKVA, 18. siječnja 2006. (Hina) - Moskva razmatra zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da se podvrgne liječenju u ruskoj bolnici, objavila je u srijedu agencija Interfax citirajući ministarstvo vanjskih poslova.

Milošević, koji boluje od visokog krvnog tlaka i srčanih tegoba, zatražio je privremeno puštanje iz pritvora UN-a u Scheveningenu u Nizozemskoj gdje mu se sudi po 66 točaka optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu.

"Rusija razmatra to pitanje. Razmatraju se svi pravni aspekti", odgovorio je glasnogovornik ruskog MVP-a na pitanje hoće li Moskva razmotriti mogućnost da Međunarodnom kaznenom sudu (ICTY) zajamči Miloševićev povratak, a prenijela je agencija Reuters.

Haško tužiteljstvo protivi se Miloševićevu odlasku u Rusiju uz obrazloženje da nema razloga vjerovati u njegov povratak. Tužiteljstvo ICTY-ja tvrdi da bi Miloševićev brat, supruga i sin mogli biti u Rusiji i da bi odmah po dolasku 64-godišnjeg Slobodana Miloševića liječnici mogli proglasiti nesposobnim za putovanje.

Milošević brat Borislav, bivši veleposlanik u Moskvi, koji još živi u Rusiji, ocjenjuje da se njegovu bratu krše ljudska prava, prenio je moskovski radio Ekho.

"Ako se čovjeku starijem od 60 godina ne dopusti liječenje bilo koje vrste, to će biti jasno kršenje njegovih ljudskih prava", rekao je Borislav Milošević te dodao: "Mislim da sud treba tu činjenicu priznati i tome se nadamo".

Haško tužiteljstvo je najavilo da će se usprotiviti odlasku Slobodana Miloševića u Rusiju čak i ako Moskva zajamči njegov povratak, jer su ruske vlasti dosad propustile ispuniti obećanja u sličnim slučajevima.

Takve je navode ruski MVP odbacio kao netočne.

Suci su Miloševiću, upravo zbog njegova zdravstvena stanja, odobrili dodatnu odgodu nakon božićnih i zimskih blagdana (od 16. prosinca do 9. siječnja), pa je nastavak suđenja zakazan za 23. siječnja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙