FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Tužiteljstvo se žalilo na presude pripadnicima OVK-a

DEN HAAG/ZAGREB,5. siječnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY)podnijelo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšim pripadnicimaOslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Limaju i Isaku Muslijuu, tena visinu kazne trećeoptuženom Haradinu Bali, osuđenom na 13 godinazatvora, objavio je u četvrtak ICTY.
DEN HAAG/ZAGREB,5. siječnja(Hina) - Tužiteljstvo Haškog suda (ICTY) podnijelo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Fatmiru Limaju i Isaku Muslijuu, te na visinu kazne trećeoptuženom Haradinu Bali, osuđenom na 13 godina zatvora, objavio je u četvrtak ICTY.

Baljini branitelji, Gregor Guy-Smith i Richard Harvey također su uložili žalbu na presudu, tražeći da zbog "pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene prava" Žalbeno vijeće ukine presudu i njihovog klijenta oslobodi.

U žalbi Tužiteljstva, podnesenoj 30. prosinca 2005., navode se tri žalbene osnove na temelju kojih je presuda Limaju i Muslijuu ocijenjena "manjkavom i pogrešnom", te dvije žalbene osnove na temelju koje se osporava presuda i visina kazne Bali.

Tužiteljstvo navodi kako "Raspravno vijeće nije uzelo u obzir ili je pogrešno vrednovalo relevantne dokaze" koji potvrđuju da su Limaj i Musliju osobno sudjelovali u zlostavljanju i ubijanju zatočenika u logoru OVK Lapušnik, da su imali zapovjednu ulogu u logoru te da su zločine za koje su optuženi počinili kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata.

Za Balu se navodi kako je pogrešno utvrđeno da on nije sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu te da njegova 13-godišnja "kazna ne odražava težinu zločina i nije sukladna drugim kaznama ICTY-a".

Logorski čuvar Haradin Bala (48), 30. studenoga 2005. osuđen je zbog mučenja, zlostavljanja i ubojstava Srba i Albanaca u zatočeničkom logoru OVK Lapušnik u lipnju i srpnju 1998., dok su zapovjednik logora Musliju (35) i regionalni zapovjednik OVK Limaj (34), oslobođeni zbog nedostatka dokaza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙