FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Objavljena prva enciklika Benedikta XVI.

RIM, 25. siječnja 2006. (Hina) - Prva enciklika pape Benedikta XVI.,pod naslovom "Bog je ljubav" (Deus Caritas est), predstavljena je usrijedu tijekom konferencije za novinare u uredu za tisak SveteStolice.
RIM, 25. siječnja 2006. (Hina) - Prva enciklika pape Benedikta XVI., pod naslovom "Bog je ljubav" (Deus Caritas est), predstavljena je u srijedu tijekom konferencije za novinare u uredu za tisak Svete Stolice.

Encikliku su novinarima predstavili predsjednik Papinskog vijeća za pravdu i mir kardinal Renato Raffaele Martino, pročelnik Kongregacije za nauk vjere mons. William Joseph Levada i mons. Paul Josef Cordes, predsjednik Papinskog vijeća "Cor Unum".

Prva enciklika Benedikta XVI. podijeljena je u dva različita dijela, pisana na 73 stranice i 42 paragrafa, a objavljena je, osim na latinskom i talijanskom, još i na francuskom, engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku.

Prvi dio enciklike predstavlja teološko-filozofsko razmišljanje o ljubavi i njezinim dimenzijama, polazeći od ljubavi Boga prema čovjeku. Drugi dio govori o konkretnom djelovanju ljubavne zapovijedi prema bližnjem i o praksi u društvu, ekonomiji i politici. Upravo taj dio, koji se odnosi na ponašanje društva i u društvu, povezuje tu encikliku i s prethodnima vezanima za socijalnu politiku Crkve, od enciklike "Rerum novarum" Leona XIII. iz 1891., preko trilogije enciklika Ivana Pavla II. (Laborem exsercens 1981., Sollicitudo rei socialis 1987. i Centesimus annus 1991.), te je za opću javnost možda i zanimljiviji od prvog dijela.

Crkva se ne želi miješati u politiku, ističe Benedikt XVI., a katolička socijalna doktrina ne želi dati Crkvi državnu vlast, već jednostavno očistiti i prosvijetliti razum nudeći svoj prilog u formiranju savjesti kako bi potrebe za pravdom bile shvaćene i ostvarene.

Enciklika puno pažnje posvećuje kršćanskom milosrđu, kao velikoj ljubavi prema bližnjem. Kršćansko milosrđe mora biti neovisno o strankama i ideologijama, upozorava Papa, te ne smije biti sredstvo za prozelitizam.

Prva enciklika Benedikta XVI. će svakako biti temom cijelog pontifikata, pošto daje viziju uloge Crkve u suvremenom društvu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙