FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vatikan slavi osnivanje Švicarske garde prije 500 godina

RIM, 22. siječnja 2006. (Hina) - Svečanom misom u Sikstinskoj kapeli uVatikanu je u nedjelju obilježena 500. obljetnica osnivanja Švicarskegarde.
RIM, 22. siječnja 2006. (Hina) - Svečanom misom u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu je u nedjelju obilježena 500. obljetnica osnivanja Švicarske garde.

"Bio je to dan poput današnjeg, taj 22. siječanj 1506. kad je prvih 150 gardista stiglo iz Švicarske u Rim i istaknulo svoj slavni barjak", rekao je kurijski kardinal Angelo Sodano u propovijedi.

U svečanosti je sudjelovalo puno kardinala i 110 pripadnika trenutnog postava Švicarske garde u njihovim tradicionalnim plavo-žutim uniformama koje je navodno kreirao Michelangelo. Švicarske gardiste je svojedobno zatražio u teškim političkim trenucima za Svetu Stolicu zatražio papa Julije II. kao svoje tjelohranitelje. I danas još gardisti čuvaju sigurnost Vatikana.

Obični pripadnici garde zarađuju oko 1.300 eura mjesečno. Svi moraju biti švicarski državljani, katolici i najmanje 1,74 m visoki.

Poseban blagoslov Švicarskoj straži u povodu velike obljetnice njihova postojanja uputio je i Papa Benedikt XVI. tijekom nedjeljnog angelusa kojom je prilikom pozvao i na molitvu za jedinstvo kršćana.

Benedikt XVI. objavio je kako će, u srijedu 25. siječnja, na dan obraćanja svetog Pavla otići u baziliku svetoga Pavla na molitvu za ekumenizam, te je izrazio nadu će doći vrijeme kada će svi kršćani ponovno biti ujedinjeni. Papa je ponovio da će njegova prva enciklika pod naslovom "Bog je ljubav" biti objavljena 25. siječnja upravo na dan zaključenja molitve za jedinstvo kršćana. Na početku prošlog stoljeća rođena je inicijativa "jednotjedne molitve za jedinstvo kršćana".

"Bog je ljubav i samo preobraćenjem Njemu bit ćemo svi ujedinjeni", rekao je Benedikt XVI., a upravo je naslov prve Ratzingerove enciklike "Bog je ljubav".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙