FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sat

ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta
ZAGREB, 25. siječnja 2006.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown najavio je kako će se u sklopu ustavnog preustroja unutar Bosne i Hercegovine crtati nove granice, rekavši da se to "mora dogoditi". To je najavio u svojem oproštajnom intervjuu bosansko-hercegovačkom izdanju Večernjeg lista od srijede, na kraju svog mandata u BH koji mu i službeno završava 31. siječnja ove godine. "Vanjske granice BiH nikada se, međutim, ne mogu mijenjati. Pitanje unutarnjih granica puno je više ekonomsko, nego ustavno pitanje", kazao je Ashdown. Komentirajući stajališta Katoličke crkve koja je kritizirala međunarodnu zajednicu i njega osobno da ne podupiru povratak Hrvata u Republiku Srpsku, Ashdown je priznao kako je "jako zabrinut zbog broja Hrvata koji su napustili Bosnu i Hercegovinu".

RAMALLAH - Palestinci u srijedu glasuju na povijesnim, prvim parlamentarnim izborima u posljednjem desetljeću, koji bi mogli prvi put na vlast dovesti militantni islamistički pokret Hamas. Tisuće policajaca s automatskim puškama štite biračka mjesta diljem Zapadne obale i u pojasu Gaze, jer su uoči izbora trajali tjedni kaosa na palestinskim područjima zbog kojih je prijetila i odgoda izbora, javlja Reuters. Izbori otvaraju novu stranicu u palestinskoj povijesti, rekao je palestinski premijer Ahmed Korei nakon glasovanja. Vođa Hamasa Ismad Hanija rekao je u srijedu u Gazi, a prenosi agencija AFP, da se njegov radikalni pokret neće razoružati ni ako uđe u parlament.

PRIŠTINA - Unatoč vrlo niskim temperaturama i velikoj hladnoći u srijedu su se već od jutra pred Skupštinom Kosova formirali dugački redovi u kojima više tisuća građana, pristiglih iz svih krajeva Kosova, čekaju kako bi odali počast preminulom kosovskom predsjedniku Ibrahimu Rugovi. Kovčeg s posmrtnim ostacima izložen je već treći dan u predvorju Skupštine, uoči pokopa koji će se održati u četvrtak. Lijes s preminulim Rugovom biti će u četvrtak prenesen u sportsku dvoranu "1. listopada" gdje će biti održana komemoracija, nakon čega će povorka krenuti ka spomen kosturnici u prištinskom naselju Velanija, gdje će u 14 sati preminuli kosovski predsjednik biti pokopan.

ZAGREB - Predsjednik Republike Stjepan Mesić u četvrtak će otputovati u Prištinu gdje će biti nazočan posljednjem ispraćaju preminulog kosovskog predsjednika Ibrahima Rugove, priopćeno je u srijedu iz Ureda predsjednika. Očekuje se da će prilikom boravka u Prištini Mesić imati kraće susrete s više stranih državnika koji će biti na pokopu predsjednika Rugove.

ZAGREB - Iran ocjenjuje pozitivnim ruski prijedlog o uspostavi zajedničkog pogona za obogaćivanje urana na teritoriju Ruske Federacije, ali smatra da prijedlog još treba doraditi, javile su ruske novinske agencije. "To pitanje se razmatralo na pregovorima i smatramo da je prijedlog pozitivan. Trudili smo se približiti stajališta dviju strana", rekao je na konferenciji za novinare u Moskvi glavni iranski pregovarač za nuklearna pitanja Ali Laridžani. Dodao da se "plan može usavršiti tijekom budućih pregovora koji bi se trebali održati u veljači".

BEČ - Ministri vanjskih poslova pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a i Njemačke sastat će se u ponedjeljak kako bi postigli konsenzus o spornom iranskom nuklearnom programu uoči sastanka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), obznanio je u srijedu u Beču neimenovani strani diplomat. Prema njegovim riječima, Velika Britanija, Francuska, Kina, Rusija, Sjedinjene Države i Njemačka pokušat će nadvladati međusobne razlike prije hitnog sastanka odbora IAEA-e 2. veljače u Beču. SAD i europski saveznici žele da IAEA prijavi Iran Vijeću sigurnosti zbog uvođenja sankcija. Rusija i Kina apeliraju na oprez zauzimajući se za izjavu IAEA-e u kojoj bi agencija izrazila zabrinutost, bez prijave Irana Vijeću sigurnosti.

ZAGREB - Potpisivanje sporazuma kojim bi se zapečatio dogovor o opskrbi Ukrajine ruskim plinom po puno većim cijenama ponovno je odgođeno u srijedu, izjavio je ukrajinski premijer Jurij Jehanurov. Kratki prekid izvoza ruskog plina Europi početkom siječnja zbog spora oko cijena s Ukrajinom izazvao je probleme širom Europe. "Izgleda da sporazumi neće biti potpisani danas. Stručnjaci nastavljaju raditi na tome, ruski stručnjaci su ovdje i rade, ali nažalost nismo postigli potrebnu razinu suglasja za potpisivanje sporazuma", rekao je Jehanurov na sastanku vlade, a prenosi Interfax. Dodao je da su konzultacije s Gazpromom u tijeku.

KILINOCHCHI - Vlada Šri Lanke i Tamilski tigrovi sastat će se u Švicarskoj na pregovorima o provedbi sporazuma o prekidu vatre iz 2002. godine, objavila je Norveška. Niz pobunjeničkih napada na vladine vojnike na sjeveru i istoku zemlje pod kontrolom Tamilskih tigrova doveo je do kraha primirja, a ako norveški posrednik Eric Solheim ne uspije ishoditi njegovo poštivanje, rat bi se mogao razbuktati, pišu agencije. "Obje strane suglasne su da treba pronaći način kako bolje provesti prekid vatre", izjavio je Solheim novinarima u Kilinochchiu, glavnom gradu područja pod tamilskom kontrolom. Tamilski tigrovi najprije su rekli kako će pristati samo na pregovore u Norveškoj, što je vlada u Colombu odbila.

ZAGREB - Moskva je izašla u srijedu ujutro iz ledenog zagrljaja sibirske hladne fronte s izmjerenih 12 stupnjeva Celzijevih ispod ništice, javile su ruske novinske agencije. S obzirom na prošlotjedne temperature koje su se u ruskoj prijestolnici spuštale na više od 30 stupnjeva ispod nule, temperatura od minus 12 može se čak nazvati zatopljenjem. Međutim, u drugim dijelovima Rusije ne popušta velika hladnoća. Na području Novosibirska zabilježena je rekordno niska temepratura za siječanj od 49,9 stupnjeva ispod ništice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙