FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina Foruma za slobodu odgoja o problemima u školstvu

ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Forum za slobodu odgoja (FSO)održao je večeras u prostorima UN-ova centra za ljudska prava tribinu"Ako je škola život", uoči koje je desetak istaknutih učitelja i školadobilo priznanja za zalaganje na području djelovanja Foruma - udemokratizaciji školstva.
ZAGREB, 24. siječnja 2006. (Hina) - Forum za slobodu odgoja (FSO) održao je večeras u prostorima UN-ova centra za ljudska prava tribinu "Ako je škola život", uoči koje je desetak istaknutih učitelja i škola dobilo priznanja za zalaganje na području djelovanja Foruma - u demokratizaciji školstva.

Na tribini su članovi Foruma i drugi sudionici razgovarali o aktualnim problemima u hrvatskom školstvu, odnosno o tezama iz istoimenog radnog materijala, koji je sastavio Matko Meštrović.

Taj materijal sadrži odgovore 20-tak učitelja, profesora i akademika na anketna pitanja o problemima školstva i njihova pisana iskustva o toj tematici. Prvotno je bio napravljen za projekt Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, koji se nije ostvario.

Suština iznesenih mišljenja, prijedloga i kritika svodi se na zaključak da se nikakve promjene ne mogu napraviti bez cjelovitih društvenih napora, rekao je Matko Meštrović, dodavši da deklarativni dokumenti nadležnih institucija o hrvatskom školstvu najčešće ne dotiču zbiljski život škole.

Ocijenio je da je šira javnost potpuno neosjetljiva na tu problematiku, a "podatak da Hrvatska ima samo sedam posto visokoobrazovanog kadra zabrinjavajući je i dramatičan sam po sebi".

Obrazovanje u Hrvatskoj je urušeno i besciljno uslijed ideologizacije te političkog i religijskog nadzora nad sustavom, koji se teško mijenja zbog previše privatnih interesa, istaknuo je Lino Veljak, predsjednik FSO-a.

Po njegovim riječima, autori tekstova u materijalu slažu se da su učenici pretrpani viškom informacija koje dobivaju, između ostalih, od roditelja i medija poput interneta, a ne postoji definirani sustav društvenih vrijednosti.

FSO je nevladina, neprofitabilna organizacija, osnovana 1992., kojoj je cilj unaprijediti razinu obrazovanja u Hrvatskoj i uskladiti ga s obrazovnim standardima modernih demokratskih društava. Članovi Foruma su stručnjaci, profesori, učitelji te roditelji, studenti i učenici zainteresirani za probleme u obrazovanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙