FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tribina dr. Đikića o multidisciplinarnim istraživanjima stanice

ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Svjetski ugledan hrvatskiznanstvenik prof. dr. Ivan Đikić govorio je danas na tribini "Oljubavi za znanost i hrabrosti", održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnojknjižnici u Zagrebu, o multidisciplinarnim istraživanjima i suvremenim metodama liječenja tumora.
ZAGREB, 16. siječnja 2006. (Hina) - Svjetski ugledan hrvatski znanstvenik prof. dr. Ivan Đikić govorio je danas na tribini "O ljubavi za znanost i hrabrosti", održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, o multidisciplinarnim istraživanjima i suvremenim metodama liječenja tumora.

Govoreći o istraživanju stanice, rekao je kako u njoj žive milijarde malih proteina čije se međusobno komuniciranje ostvaruje u životu stanice.

"Smrt stanice je nedostatak komuniciranja, odnosno energije, a bolest je poremećaj u njihovoj komunikaciji", kazao je dr. Đikić.

Smatra kako je izradbom tzv. molekularne karte za ulazak receptora u stanicu otkriven svojevrsni mehanizam za uporabu lijeka.

Na pitanje hoće li ikad biti pronađen lijek protiv tumora dr. Đikić je niječno odgovorio.

"Bolesti koje su nekad bile smrtonosne pretvorili smo u kronične, a tako se poboljšao standard pacijentima i produljio im se životni vijek. Tako će u budućnosti i tumori biti kronična oboljenja, koja će mo moći liječiti i poboljšavati kvalitetu pacijenta," rekao je dr. Ivica Đikić.

Govoreći o tzv. ubikvitinu, odgovornom za razgradnju drugih proteina u tzv. ovisnom procesu, dr. Đikić smatra kako je on neophodan za popravak oštećene DNK.

"On također igra bitnu ulogu i u procesu starenja, a starenje počinje završetkom reproduktivne dobi", dodao je.

Govoreći o odnosu prema hrvatskoj znanosti, dr. Ivica Đikić je naglasio kako mu je, kao Hrvatu koji radi u inozemstvu, zadovoljstvo svoja znanja i iskustva prenijeti mladim znanstvenicima u Hrvatskoj.

"Ne tražim za to nikakve novce," rekao je, dodavši kako se treba potruditi i oko toga da se što više novca, što ga je država morala uložila u EU, vrati natrag u Hrvatsku.

"Moj je Institut (Goethe Institut) darovao određenu opremu medicinskom fakultetu u Splitu i Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu", kazao je dr. Đikić, podsjetio kako je do sada organizirao i nekoliko znanstvenih skupova u Hrvatskoj. Njih su financirale inozemne zaklade i društva.

Komentirajući, na novinarski upit primjenu bolonjskoga procesa u Hrvatskoj, odgovorio je da studenti moraju biti sretni zbog te odluke.

"Moći ćete bolje upoznati što studenti vani traže od svojih profesora," napomenuo je dr. Đikić, naglasivši kako "studenti trebaju biti glasni a ne destruktivni". Također je ocijenio da Hrvatska, za razliku od lošega sustava, ima dobar ljudski potencijal.

Svjetski poznat hrvatski znanstvenik, Ivica Đikić (1966.) nekoliko godina radi na frankfurtskom Medicinskom fakultetu Goethe Instituta. Njegov znanstveni rad temelji se na molekularnom razumijevanju stanice te uzrocima koji dovode do razvoja bolesti tumora. Trenutačno u laboratoriju istražuje djelovanje proteina ubikvitin.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙