FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: u BiH je od 820 tisuća ostalo 446 tisuća katolika

BJELOVAR, 17. siječnja 2006. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinalVinko Puljić rekao je večeras u Bjelovaru da je u Bosni i Hercegoviniprije rata bilo 820 tisuća katolika, koji su gotovo svi bili Hrvati, ada ih je danas ostalo samo 446 tisuća.
BJELOVAR, 17. siječnja 2006. (Hina) - Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao je večeras u Bjelovaru da je u Bosni i Hercegovini prije rata bilo 820 tisuća katolika, koji su gotovo svi bili Hrvati, a da ih je danas ostalo samo 446 tisuća.

U Banjalučkoj biskupiji bilo ih je 120 tisuća, a danas samo 45 tisuća, dok ih je u Vrhbosanskoj bilo 528 tisuća, a sada samo 215 tisuća, kazao je kardinal Puljić.

To dovoljno govori da deset godina poslije rata povratka Hrvata nije bilo i to zbog toga što nije bilo političke volje, a izostala je i potpora međunarodne zajednice, rekao je Puljić. Upozorio je na dvostruka mjerila međunarodne zajednice koja je, kako je rekao, prema jačima nastupala diplomatski, a perma slabijima agresivno.

On i banjalučki biskup dr. Franjo Komarica večeras su u Bjelovaru sudjelovali u četvrtoj u nizu tribina Katoličkog tjednika iz Sarajeva i Hrvatskog katoličkog radija koje se u Hrvatskoj održavaju pod nazivom "Što je Hrvatima Bosna i Hercegovina?".

Tribina je održana u do posljednjeg mjesta ispunjenom bjelovarskom Domu kulture, pod pokroviteljstvom Grada Bjelovara i Župe sv. Terezije Avilske.

Cilj tribina u Hrvatskoj je upozoriti na stvarnost Hrvata u BiH te nužnost stvaranja strategije opstanka i očuvanja identiteta kroz čuvanje baštine, kazao je Puljić.

A ta je stvarnost da se program Daytona provodi na štetu Hrvata, koji ne mogu postići političku, gospodarsku ili drugu jednakopravnost, niti mogu zaštititi svoj identitet, rekao je, među ostalim, Pujlić.

Prije tribine kardinal Puljić i biskup Komarica su se susreli s gradonačelnicom Đurđom Adlešić i predstavnicima Bjelovarsko -bilogorske županije.

Grad je iskazao spremnost u pružanju pomoći Hrvatima u susjednoj BiH i već je donirao 50 tisuća kuna za izgradnju vrtića u Sarajevu, a dogovaraju se i novi projekti, pa će stručnjaci bjelovarske Sirele posjetiti obiteljska gospodarstva na banjalučkom području i educirati ih u proizvodnji sira, erčeno je na susretu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙